Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(HMKÜ)’nde 2024-2025 akademik yılı akademik atama, yükselme ve akademik başarı ödül töreni düzenlendi. Bilimin, emeğin ve akademik başarının onurlandırıldığı törende başarılı akademisyenler ödüllendirilirken, yeni unvanlarına kavuşan akademisyenler de cübbe giydi.
Törene Hatay Valisi Mustafa Masatlı, HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, yargı mensupları, protokol üyeleri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmalarını üniversitenin bilimsel liderliğini üstlenen Rektör Prof. Dr. Veysel Eren ile Hatay Valisi Mustafa Masatlı yaptı.
Rektör Eren, “ MKÜ kadrosu nitelikli bir şekilde büyüyor “
HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, törenin “emeğin, bilginin ve inancın taçlandığı, akademik yolculukların yeni bir merhaleye ulaştığı anlamlı bir buluşma” olduğunu belirtti.
Üniversitelerin sadece eğitim veren değil, aynı zamanda toplumu dönüştüren, yönlendiren ve geliştiren kurumlar olduğunu vurgulayan Eren, HMKÜ’nün bulunduğu bölgeden güç alan ve bölgeye katkı veren bir üniversite olduğunu ifade etti. Yerel yönetimler, iş dünyası, valilik, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla kurulan işbirlikleri sayesinde üniversitenin bulunduğu coğrafyayla bütünleştiğini ve Hatay Valiliği, Fiziksel Engelliler Vakfı, Hatay Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yaklaşık 18 farklı kuruluşla protokollerinin bulunduğunu aktardı. Rektör Eren ayrıca, şehrin yeniden inşa ve imar sürecindeki destek ve liderliği için Vali Mustafa Masatlı’ya teşekkür etti.
Rektör Eren, 2024 yılı içerisinde üniversiteye 41 profesör, 46 doçent ve 76 doktor öğretim üyesi ataması gerçekleştirildiğini, bu atamaların yalnızca niceliksel bir artış olmadığını, bilimin meşalesine bir el daha uzatılması anlamına geldiğini belirtti.
Yeni atamalarla birlikte üniversitedeki toplam akademik personel sayısının 1070’e ulaştığını, kadronun 221 profesör, 163 doçent, 252 doktor öğretim üyesi, 194 öğretim görevlisi ve 240 araştırma görevlisinden oluştuğunu kaydeden Rektör Eren, kadronun nitelikli bir şekilde büyümesinden de mutluluk duyduğunu ifade etti.
HMKÜ’nün Bilimsel Başarılarına Dikkat Çekti
HMKÜ’nün 2024 yılındaki akademik başarılarına da değinen Rektör Eren, SCImago kurumsal sıralamasında enerji alanında Türkiye dördüncüsü, veterinerlik alanında ise Türkiye onuncusu olduklarını duyurdu.
Enerji alanındaki sıralamanın geçtiğimiz yıllarda sıralamaya dahi girilmemişken elde edilen büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Eren, TÜBİTAK 2204A öğrenci projelerinde kabul edilen proje sayısının 2023’te 4 iken 2024’te 214 başvuru arasından 109’a yükseldiğini, bu sayıyla üniversitenin Türkiye genelinde 56. sıraya yükseldiğini ve önümüzdeki yıl ilk 10’a girmeyi hedeflediklerini belirtti.
TÜBİTAK 1001 projelerinde ise 2023’te kabul edilen 6 proje sayısının 2024’te 31’e yükseldiğini, Scopus veri tabanındaki yayın sayısının bir yılda %13 artışla 426’ya ulaştığını, Stanford Üniversitesi’nin dünyanın en etkili bilim insanları listesine dört akademisyenin girmeyi başardığını ve AD Bilimsel endeksinde iktisat ve ekonometri alanındaki yayınlarla Türkiye yedincisi olduklarını anımsatan Eren, bu başarıların, Hatay’da depremin izlerinin sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda bilimsel açıdan da silindiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.
Başarılı akademisyenler ödüllendirildi
Rektör Eren, ödül değerlendirmesinin Harvard Üniversitesi’nin değerlendirme modeli örnek alınarak geliştirilen ve üniversiteye yeni entegre edilen Akademik Performans Süreç Yönetim Sistemi ile yapıldığını anlattı. Değerlendirme sonucunda üniversitenin 33. kuruluş yılına atfen en yüksek puanı alan 33 akademisyenin ödüllendirildiğini, ayrıca proje ve patent performansı en yüksek üç akademisyenin, fakülte ve yüksekokullarda bilim bazında en başarılı üç akademisyenin ve meslek yüksekokullarında en yüksek akademik performansa sahip beş öğretim elemanının taltif edildiğini bildirdi. Yeni unvanlarına kavuşan akademisyenlerin üniversitenin entelektüel birikimine güç kattığını belirterek, onları kutladı ve yeni unvanların hayırlı olmasını diledi.
Vali Masatlı: “Üniversiteler Topluma Yön Veren Kurumlar”
Hatay Valisi Mustafa Masatlı ise konuşmasında, törenin “bilimsel üretimin, akademik emeğin ve entelektüel çabanın somut bir yansıması” olduğunu söyledi. Üniversitelerin bilginin üretildiği, geliştirildiği ve toplumun hizmetine sunulduğu en önemli kurumlar olduğunu vurgulayan Masatlı, üniversitelerin sadece bilimsel çabalarla değil, aynı zamanda topluma yön veren değerlerin oluşmasında da kilit rol üstlendiğini belirtti. Akademik unvan alan ve başarılarıyla ödüle layık görülen akademisyenleri tebrik eden Masatlı, yeni görevlerine atanan profesör, doçent ve doktor öğretim üyelerinin sadece akademik kariyerlerinde bir basamak çıkmakla kalmadığını, aynı zamanda milletin geleceğine yön verecek yeni nesillerin yetişmesinde önemli bir sorumluluk üstlendiğini ifade etti.
Türkiye Yüzyılı’nda ve Hatay’ın eskisinden daha güçlü inşasında akademisyenlere büyük sorumluluk düştüğünü kaydederek, başarılı akademisyenleri tebrik eden Vali Masatlı, araştıran, sorgulayan, yazan ve üreten her bir akademisyenin bilimin onuruna ve ülkenin geleceğine önemli katkılar sunduğunu belirtti.
Konservatuvar öğretim elemanları tarafından Türk müziğinin seçkin eserlerinden oluşan bir Türk Sanat Müziği dinletisi sunulmasının, üniversitenin vizyonunu, akademik gelişimini ve bilimsel birikimini yansıtan bir tanıtım videosu gösterildi. Vali Masatlı ve Rektör Eren, törenin hayırlara vesile olmasını dileyerek yeni unvanlarına kavuşan akademisyenlere cübbelerini giydirdi.