İskenderun Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğiyle ÜNİDES Projesi kapsamında düzenlenen “Deprem Bölgesi Kariyer Fuarı(DEPKAF 2025)’nda öğrenciler doğrudan sektör temsilcileri ile buluşurken, kariyer planlamalarında da ilham verici başarı hikâyelerini dinleme fırsatı buldu.
Bölgedeki gençlerin istihdam olanaklarına erişimini kolaylaştırmayı, kamu-üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmeyi ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı hedefleyen fuar, iki gün boyunca çeşitli sektörlerden temsilcileri, akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getirdi.
Merkez Kampüs Kırmızı Salonda gerçekleşen fuarın açılış programı, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Yapıcı, Prof. Dr. Nazif Çalış ve Prof. Dr. Erdoğan Kanca, Genel Sekreter Yılmaz Balaman, fakülte dekanları, akademik ve idari personel ile çok sayıda sektör temsilcisi ve öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.
Açılış programına geçilmeden önce, Rektör Prof. Dr. Mehmet DURUEL’in öncülüğünde protokol üyeleri ve sektör temsilcileriyle birlikte fuarın açılış kurdelesi kesildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Mehmet Duruel, DEPKAF 2025’in yalnızca bir kariyer organizasyonu değil, aynı zamanda bölgesel dayanışmanın ve kalkınma iradesinin sembolü olduğunu vurguladı.
Konuşmasında, 2023 yılında yaşanan büyük deprem felaketinin ardından yalnızca fiziki yapıları değil, insan kaynağını da ayağa kaldırmanın önemine dikkat çeken Duruel, bu fuarın gençlere umut ve yön sunan bir kalkınma modeli olduğunu ifade etti.
DEPKAF 2025’in depremden etkilenen gençlere yönelik adaletli ve kapsayıcı bir vizyonla tasarlandığını belirten Duruel, fuarın kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin sahaya yansıyan güçlü bir örneği olduğuna dikkat çekti.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel’in ardından sırasıyla Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward “Havacılık Sektöründe Kariyer Fırsatları”, TOBB Hatay Kadın Girişimciler Kurulu İl Başkanı Yeşim Ugutmen “Kadın Girişimciliğinde Kariyer Yolları”, ASELSAN Lider Proje Mühendisi Utku Angın ise “ASELSAN’a Yakından Bakış” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Fuarın ikinci gününde ise “Havacılıkta Kariyer Fırsatları” başlıklı sunumuyla ARESTİ Havacılık Pilotu Osman İmamoğlu, “Lojistikte İş Sağlığı ve Güvenliği Süreçleri” başlıklı sunumuyla Ekolog Lojistik’ten Ayşe Tümkaya, “Start-up ve Girişimcilik Ekosistemi” başlıklı sunumuyla VAR Teknoloji Kurucusu Serkan Işıklı, çevrim içi bağlantıyla katılan NeuroVision AI Tech Kurucusu Zülal Tannur ise “Yapay Görme İnşa Etme” konulu sunumuyla katılımcılara hitap etti.
Günün devamında Roketsan İşe Alım Sorumlusu İrem Nur Erzincan “Roketsan’da Kariyer Fırsatları”, Özler Lojistik Kurucusu Bilal ÖZ “Türkiye’de Serbest Bölgeler ve Kariyer Sohbetleri”, TPIC Genel Müdürü Yunus Selçuk Arık “Türkiye’de ve Dünya’da Petrol Taşımacılığı” ve son olarak HAVELSAN Siber Güvenlik Mühendisi Berfim Babayiğit ise “HAVELSAN’da Kariyer Fırsatları” başlıklı sunumlarıyla programda yer aldı.
Sunumların ardından konuşmacılara etkinliklere vermiş oldukları katkılardan dolayı plaket takdim edildi. Ayrıca, fuar kapsamında açılan sektör stantları Rektör Prof. Dr. Mehmet Duruel ve akademik heyet tarafından ziyaret edilerek, firma temsilcilerinden bilgiler alındı.
Fuar süresince yoğun ilgi gören etkinlikler, gençlerin kariyer planlamalarında yol gösterici olurken, bölgenin yeniden inşa sürecinde üniversitelerin üstlenebileceği sorumlulukların da somut bir örneğini ortaya koydu.
Genel koordinasyonunu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nazif Çalış’ın yürüttüğü DEPKAF 2025 kapsamında, firma tanıtım stantlarında öğrenciler sektör temsilcileriyle doğrudan temas kurarken, çeşitli alanlarda işe alım görüşmeleri gerçekleştirildi.