Bakan Kurum, “Hatay sadece bir şehir değil; bir kimlik, bir mirastır”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, asrın felaketinin ardından devam eden inşa ve ihya çalışmalarını incelemek üzere fahri hemşerisi olduğu Hatay’a geldi. Bakan Kurum, AFAD İl Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı Değerlendirme Toplantısı’nın ardından Hatay’ın kalbi olarak olarak nitelendirilen tarihi Uzun Çarşı, Kemal Paşa Caddesi ve İnönü Caddesi, Habib-i Neccar Cami ile Hatay’ın simgelerinden Kurtuluş Caddesi’ndeki çalışmalarda gelinen son durumu denetledi.

Çarşı esnafının sorun ve taleplerini dinleyerek esnafa bereketli ve bol kazançlar dileyen Bakan Kurum, Dikmece TOKİ Afet Konutları’ndaki yeni yuvalarına yerleşen Çakıcı Ailesi’ni ziyaret ederek, yeni evlerinde sağlıklı, mutlu, huzurlu ve bereketli bir ömür diledi.

Tarihi uzun çarşının sadece bir ticaret mekanı değil; aynı zamanda kültürün, kardeşliğin, hatıraların buluştuğu bir yaşam alanı olarak aslına uygun olarak yenilendiğini söyleyen Bakan Kurum, Hatay’da Türkiye’nin en büyük atık su tüneli inşa edileceğini, Atatürk Parkı’nın genişletileceğini ve Milleyha Kuş Cenneti’nin sit alanı olarak korunacağını müjdeledi.

“Güzel günler yakın”

Kentte devam eden inşa çalışmalarıyla ilgili son durumu değerlendiren Bakan Kurum, “Sizlerden son bir gayret istiyorum. Yıl sonuna kadar bu azmi, bu kararlılığı; bugünleri özlemle bekleyen vatandaşlarımız adına hemşehrilerimiz adına göstermenizi bekliyorum. Güzel günler yakındır. Valiliğimizle Uzun çarşıdaki esnafımızı bayramdan sonra yeni iş yerlerine taşıyacağız. Mevcut kalıcı iş yerlerini de yıl sonuna kadar tamamlayarak bu projeyi tamamlama hedefiyle gayretlerimizi gösteriyoruz” dedi.

“187 bin bağımsız bölümü tamamlayacağız”

Bakan Kurum, Hatay’ın asrın felaketinde en ağır yıkıma uğradığını, şimdi ise yeniden ayağa kalkışın simge şehri olduğunu belirterek, “Bu millet, en karanlık anlarda bile diz çökmez; bu devlet, en ağır günlerde bile geri adım atmaz inancını hiçbirimiz kaybetmedik. Depremin hemen ardından milletimize bir söz verdik; Hatay eski dokusu tarihi kültürüyle yeniden yükselecek dedik. Asrın inşa seferberliğinin simgesi Hatay olacak dedik. Ve hamdolsun ki; o enkazlardan güçlü bir milletin iradesi çıktı; küllerinden yeniden doğma azmi yükseldi. Hatay, asrın felaketinde en ağır yarayı aldı. Öyle ki yıkılan binaların üçte biri bu topraklardaydı. Ama bugün Hatay’ımız söz verdiğimiz gibi; yeniden ayağa kalkışın simge şehri haline geldi. Bugüne kadar Hatay’da; 46 bin yuvayı ve iş yerini hak sahiplerine teslim ettik. 2025 yılı sonuna kadar 187 bin konutu, iş yerini, parkları sosyal donatılarıyla Hataylı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” dedi.

“Hatay’da ülkemizin en büyük atık su tünelini inşa ediyoruz”

Bakan Kurum Hataylılara, 11.2 kilometre uzunluğunda atık su tüneli, Atatürk Parkı’nı genişletme ve Milleyha Kuş Cenneti’ni sit alanı ilan etme sözü vererek, “Hatay’ın 50 yılını 100 yılını planlayan projeler gerçekleştiriyoruz. Antakya ve Defne’de, 11.2 kilometre uzunluğunda, 5.6 metre çapında ülkemizin en büyük atık su tünelini inşa ediyoruz. Bu tünel ile Büyükçat’a Büyükşehir Belediyemiz İLBANK ile birlikte yapacağımız ileri biyolojik atık su arıtma tesisiyle Antakya ve Defne’nin bütün atık suyunu bu tünelle Büyükçat’a taşıyacağız. Asi Nehri’ni Hatay’ın merkezini Antakya’yı Defne’yi kurtarmış, atık sularını biyolojik arıtmadan geçirmiş olacağız. Bu vesileyle 1 milyon Hataylı hemşehrimize hizmet etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Atatürk Parkı’nın büyüklüğü yüzde 50 artacak

Şehirleri ayağa kaldırırken; bütüncül bir yaklaşımla çalıştıklarını ifade eden Bakan Kurum, “Yeni yeşil alanları şehrimize kazandırıyoruz. Bu kapsamda, Antakya’daki Atatürk Parkı’mızın da büyüklüğünü yaklaşık yüzde 50 artırıyoruz. Asi Nehri’nin yanı başında yaptığımız yeşil alanlarla bütünleşecek, buraya gelen vatandaşlarımızın çocuklarıyla birlikte vakit geçireceği bir alanı Hatay’a kazandırmış olacağız” dedi.

“Milleyha kuş cenneti için gereken adımları atıyoruz”

Milleyha Kuş Cenneti projesinin Samandağ’a değer katacağını ifade eden Kurum, “Dünyanın en önemli Kuş Göç Yolu olan Milleyha Kuş Cenneti’nde ilgili bakanlıklarımızla, Tarım Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte ortak bir çalışma yürütüyoruz. Buradaki kuş göç yolunun, doğal sit alanlarını koruyacak ve bu bölgeyi evlatlarımıza bırakacağımız bir çevre doğa koruma projesi yürütüyoruz. Samandağ’a değer katacak bir proje yürütüyoruz. Hatay’ımız her şeyin en güzeline layık. Çünkü Hatay sadece bir şehir değil; aynı zamanda bir kimlik, bir miras ve bir umuttur. Ve Allah’ın izniyle bu umut, bu miras, bu kimlik bu devletle, buradaki Hataylı kardeşlerimizle yeniden doğuyor” ifadelerini kullandı.

 “Birileri dedikodu üretir, biz yuva inşa ederiz”

Bakan Kurum, deprem bölgesinde dedikodu ve yalanlara aldırış etmeden azimle çalışmaya devam edeceklerine vurgu yaparak, “Bazı kesimler yapılan bu çalışmaları milletimizin umutlarının yeşermesini hayallerinin gerçeğe dönüştürülmesinden maalesef rahatsız oluyorlar. Ama Hataylı hemşehrilerimiz müsterih olsun. İçleri rahat olsun. Birileri dedikodu üretir, laf üretir. Biz yuva inşa ederiz, çarşı inşa ederiz. Birileri karamsarlık saçar. Bizler işte bu ekipler umut saçar, umutları yeşertiriz. Kim ne derse desin. Kim bizi nasıl eleştirirse eleştirsin. Çalışarak, alın teri dökerek milletimize verdiğimiz bu sözlerden asla ve asla dönmeyeceğiz. Dün olduğu gibi inşallah işin sonuna kadar da Hatay’dan deprem bölgesinden ayrılmayacağız” dedi.

Kurum’a temaslarında Hatay Valisi Mustafa Masatlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ile ilçe belediye başkanları ve kurum müdürleri de eşlik etti.