Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ), Büyük Teknoloji Hamlesi kapsamında TÜBİTAK Desteği ile Hatay’a Millî Teknoloji Atölyesi kuracak.
HMKÜ, bilimsel ve teknolojik kalkınma vizyonunu bir adım öteye taşıyarak TÜBİTAK 4003-T: Millî Teknoloji Atölyeleri Programı aracılığıyla 30 milyon TL tutarında destek almaya hak kazandı. Türkiye genelinde teknoloji temelli öğrenme ortamlarının geliştirilmesi hedefiyle kurulacak olan Millî Teknoloji Atölyesi’nin yalnızca üniversitenin değil, aynı zamanda tüm Hatay’ın bilim ve teknoloji temelli dönüşüm sürecine önemli katkılar sağlayacağı düşünülüyor.
HMKÜ Basın yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, şu ifadeyere yer verildi, “Proje ile Hatay’daki çocukların, gençlerin, öğretmenlerin, araştırmacıların ve teknolojiye ilgi duyan tüm bireylerin yenilikçi teknolojilerle tanışmalarını sağlamak, bu teknolojileri kullanmakla kalmayıp aynı zamanda geliştirmeye ve üretmeye yönelik beceriler kazanmalarına ortam oluşturması amaçlanıyor.
Proje kapsamında kurulacak atölyeler aracılığıyla öğrencilerin bilimsel süreçleri deneyimlemeleri, prototip ürünler geliştirmeleri, ulusal yarışmalara katılmaları ve yerli teknoloji üretiminde aktif roller üstlenmeleri hedefleniyor.
Millî Teknoloji Atölyesi’nde yer alacak uygulama alanları çok yönlü bir yapıda. Robotik ve kodlama setleri, yapay zekâ ve veri bilimi altyapısı, dijital tasarım ve üretim teknolojileri gibi sistemler sayesinde öğrenciler çağın ihtiyaçlarına uygun teknolojik bilgi ve becerilerle donatılacak. Ayrıca atölyede sağlanacak eğitimler ve mentorluk destekleri ile proje takımları özgün fikirlerini hayata geçirme fırsatı bulacaklar.
Bu büyük ölçekli proje, sadece bir eğitim ve uygulama alanı değil, aynı zamanda kentteki bilimsel farkındalığın artmasına, akademik yayın üretiminin hızlanmasına ve üniversite-sanayi iş birliklerinin gelişmesine de zemin hazırlayacak. Öğrenciler ve araştırmacılar, atölyede elde edilecek veriler ve geliştirilecek uygulamalar sayesinde yüksek lisans ve doktora tezlerini sahaya dayalı, yenilikçi ve üretime yönelik şekilde yapılandırabilecek; akademik yayınlar, proje başvuruları ve ulusal yarışmalarda nitelikli çıktılar elde edebilecekler.
Bu proje ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, yalnızca bir yükseköğretim kurumu olarak değil; bölgesel kalkınmanın, bilimsel dönüşümün ve teknolojik üretimin öncüsü olarak konumlanacak. Özellikle 6 Şubat depremleri sonrasında yeniden inşa sürecine giren Hatay için bu tür yatırımlar, sadece ekonomik değil, aynı zamanda moral, motivasyon ve toplumsal dayanışma açısından da son derece önemli. Bilimin, teknolojinin ve üretimin gücünü kentle bütünleştiren bu proje HMKÜ’yü bölgesel bir bilim ve teknoloji merkezi hâline getirirken, Hatay halkına umut, gençlere ise geleceği şekillendirme fırsatı sunacak” dedi.