Hatay’da Kadın Kooperatifleri Çalıştayı ve Ürün Tanıtım Günleri düzenlendi

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Hatay Valiliği’nin ev sahipliğinde Kültür ve Sanat Çarşısı’nda düzenlenen Kadın Kooperatifleri Çalıştayı ve Ürün Tanıtım Günleri’ne katıldı. Çalıştayın ardından girişimci ruhlarıyla ilham kaynağı olan kadınların el emeğiyle şekillenen ürünlerinin sergilendiği stantları inceleyen Bakan Yardımcısı Gürcan ve Hatay Valisi Mustafa Masatlı, kadın emeğinin önemine dikkat çekti.

‘Kadınlar, yeni başarı hikâyelerine ilham olacak’

Gürcan, Çalıştayda yaptığı konuşmada bakanlık olarak 34 farklı tipte yaklaşık 12 bin kooperatife ve bu kooperatiflere ortak 1 milyon 850 bini aşkın vatandaşa doğrudan hizmet verdiklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren kooperatifleri de dahil ettiklerinde sayının 50 bine yaklaştığını belirten Gürcan, ” Kadınlarımızın üretim gücünü ve girişimcilik potansiyelini desteklemek, onları ekonomik hayatın her alanında daha görünür ve güçlü kılmak, Ticaret Bakanlığı olarak en öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Yerelden kalkınmayı büyüten, toplumsal dönüşümün öncüsü olan kadın kooperatiflerimizin güçlendirilmesi; üretim ve pazarlama kapasitelerinin artırılması ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla desteklerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu vesileyle, ülkemizin kalkınma hedeflerine katkı sunan tüm kadın kooperatiflerimize ve girişimci kadınlarımıza şükranlarımı sunuyor; “Kadın Kooperatifleri Çalıştayı ve Ürün Tanıtım Günleri”nin verimli geçmesini ve yeni başarı hikâyelerine ilham olmasını temenni ediyorum. İnsanları ortak bir paydada birleştirerek yerel kalkınmayı amaçlayan, yalnızca hizmet sundukları ortaklarının değil, faaliyet gösterdikleri çevrede de refahın artmasına katkı sağlayan ekonomik ve toplumsal değere sahip kooperatifler Sayın Cumhurbaşkanı’mızın hassasiyetle vurguladığı ‘insan merkezli büyüme’ modeline elverişlidir. Üreticinin tüketiciye aracısız ulaşabildiği kooperatiflerle maliyetleri azaltmak, tasarruf sağlamak mümkündür” dedi.
Gürcan, bu yılın Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Kooperatifler Yılı” olarak ilan edildiğini anımsatarak, kooperatifçiliği her alanda daha etkin bir konuma getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Gürcan, 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan illerin başında gelen Hatay’ın yeniden ayağa kalkması ve yaralarının sarılması sürecinde kadın kooperatiflerinin yürüttüğü çalışmaları çok önemli bulduğunun altını çizdi.

‘Kadın varsa üretim var’

Hatay Valisi Mustafa Masatlı da depremin ilk dakikalarından itibaren kadınların hep yanında olduklarını ve olmaya da devam ettiklerini anlattı.
“Afette Hatay Modeli” kapsamında devreye aldıkları en anlamlı iyileşme projelerinden birinin “Kadın Kooperatiflerini Güçlendirilme Projesi” olduğunu kaydeden Masatlı, “Çünkü bizler şunu çok iyi biliyoruz; kadın varsa üretim vardır, kalkınma vardır” dedi.


Çalıştay, ticaret uzmanlarının sunumuyla tamamlandı.
Daha sonra katılımcılar, kadın kooperatiflerinin çarşıda ürünlerini sergilediği stantları gezdi.