Hatay Barosu, Avukatlar Günü’nü kutladı!

Hatay Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.


5 Nisan’da Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından organize edilen “Savunmanın Bağımsızlığı ve Hukuka Saygı” temalı yürüyüşün yapılması dolayısıyla tüm baroların 7 Nisan’da kutlama yapılması kararı alması üzerine gerçekleşen törende, Hatay Barosu’na üye avukatlar Başkan Hatay Tut ile birlikte Ulu Önder Gazi Mustafa Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitler için saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu.


Çelenk sunma töreninden sonra Hatay Adliyesi’nde bulunan Deprem Anıtı’na 6 Şubat depremlerinde vefat eden meslektaşları anısına saygı duruşunda bulunup, karanfil bırakan Hatay Barosu Başkanı Hatay Tut ve avukatlar, “Savunmanın Bağımsızlığı ve Hukukun Üstünlüğü İçin Görevimizin Başında, Sorumluluğumuzun Farkındayız” mesajı verdi.
5 Nisan Avukatlar Günü’nde mesleğin onurunu ve hukuk devletinin temel ilkelerini savunma kararlılığını bir kez daha vurguladıklarını söyleyen Baro Başkanı Hatay Tut, “Avukatlar, yalnızca bireylerin haklarını değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğünü, adil yargılanma hakkını ve demokratik toplum düzenini koruma sorumluluğunu taşımaktadır. Hukuk devleti ilkesinin aşındığı, yargının bağımsızlığının zedelendiği ve savunma makamının sistematik biçimde baskı altına alınmaya çalışıldığı, avukatlık mesleğinin icrasını zorlaştıran hukuki, ekonomik ve sosyal engellerin giderek arttığı bir ortamda; savunma hakkını, meslek örgütlerimizin bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü koruma sorumluluğuyla hareket ediyoruz” dedi.


Başkan Tut, ayrıca İstanbul Barosu Genel Kurulunun iradesiyle göreve gelen Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin iddialara dayanılarak, hukuka aykırı bir kararla görevden alınmak istenmesini eleştirerek, ‘baroların’ önemine dikkat çekti.
Avukatlık mesleğinin bağımsız icrasının yanı sıra, bağımsız yargının ve adil yargılanma hakkının korunmasının da ön şartı olduğunu ifade eden Tut, “Son dönemde, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ihlal eden, yürütmenin yargı süreçlerine doğrudan müdahale ettiği duygusunu güçlendiren hukuka aykırı çok sayıda uygulamaya tanıklık edilmektedir. Bu süreçte doğrudan siyasi sonuçlar doğuran işlemleri nedeniyle, yargının siyasi saiklerle hareket etmeye zorlandığı izlenimi doğuran; kişilerin ve avukatların ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı gibi anayasal haklarını açıkça ihlal eden gelişmeler yaşanmaktadır. Mahkemelerin, hukukun temel ilkelerine ve yerleşik içtihada aykırı şekilde verdiği kararlar, yurttaşların hukuka olan güvenini derinden sarsmaktadır. Bu gelişmeler, yargının siyasi çatışma ve çekişmelerin etkisine açık hâle getirildiği, hukuk güvenliğinin ortadan kalktığı ve keyfî uygulamaların olağanlaştığı bir sürecin parçası olarak görülmektedir. Avukatlar olarak, hukuka aykırı süreçlere karşı hukukun üstünlüğünü, adil yargılanma hakkını ve savunma özgürlüğünü koruma mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Avukatlar, yalnızca mesleki faaliyetlerini icra ederken maruz kaldıkları hukuki ve idari baskılarla değil, aynı zamanda ağırlaşan ekonomik-sosyal koşullar ve uğradıkları saldırılar nedeniyle de ciddi bir varoluş mücadelesi vermek zorunda bırakılmaktadır. Unutulmamalıdır ki, savunma hakkının etkin kullanılamadığı bir sistemde, adil bir yargılamadan da söz edilemez. Yargının bağımsızlığının yok edilmesine, Baroların seçilmiş organlarının görevlerine yargı müdahalesiyle son verilmesi çabalarına ve hukukun üstünlüğünün zedelenmesine karşı meslek onurumuzu ve toplumun adalete olan inancını koruma kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz. Meslektaşlarımıza ve tüm kamuoyuna duyurmak isteriz ki, bağımsız savunmanın, özgür ve kararlı temsilcileri olarak buradayız; görevimizin başında, sorumluluğumuzun farkındayız” açıklamasını yaptı.
Tören daha sonra, meslekte 30. Yılını dolduran meslektaşlarına plaket takdimiyle sona erdi.