‘Depremden hiç ders almadık!’

Son yerel seçimlerde İYİ Parti Arsuz Belediye Başkan Adayı olan Süleyman Sırrı Bahadırlı, 6 şubat depreminde en fazla yıkımın ve can kaybının yaşandığı Hatay’da, depremin üzerinden geçen 2 yıllık süreye rağmen gerekli derslerin alınmadığını söyledi.

HRT TV’de Ali Yolcu’nun hazırlayıp sunduğu Demokrasi Bulvarı programına konuk olan Bahadırlı, 6 Şubat’ta yaşanan depremde afete hazırlıklı bir şehir olmamanın en acı sonuçlarının yaşandığını belirtirken, ilgili tüm kurumların olası bir afette aynı şeylerin bir daha yaşanmamasını garanti altına almak zorunda olduklarına değindi.

Afete hazırlı kentler kapsamında depreme dayanıklı binalar kadar, toplanma alanı ve tedarik zincirinin de hazır olması gerektiğini söyleyen Bahadırlı, “Depremin üzerinden iki yıla yakın bir süreç geçti. Biz bazı noktalarda depremden gerekli dersleri çıkarmadığımızı görüyorum. Bunların en başında seçim sürecinde de bahsettim; evet depreme dayanıklı şehirler yapmak önemli. Ama en önemlisi depreme hazırlıklı şehirler yaratmak. Şimdi biz beton yapıları dayanıklı hale getirebiliriz. Beton yapılarda belirli bir ivme kazanabiliriz ama bunun yanında biz depremde şunu da yaşadık; tedarik zinciri kırıldı. Ekipman bulamadık, tuvalet yok. Yani insanların temel ihtiyaçlarını giderebileceği hiçbir şey yok. İki yıllık süreçte herhangi bir doğal afet olduğunda bir daha bunların yaşanmamasını garanti altına almak zorundayız. Bunun da tam teşekküllü acil toplanma alanlarımızla yapabiliriz. İnsanlar çocuklarına yemek götürebilmek için market yağmalamak zorunda kaldı, akmak bulabilmek için saatlerce kuyruklarda bekledi. İki bizim toplanma alanlarımız ve gıda stoğumuz olsaydı, jeneratörlerimiz olsaydı, gerekli ekipmanlarımız olsaydı en azından o esnada kendi çabamızla daha fazlasını yapabilirdik” dedi.

Depremin üzerinden geçen iki yılı değerlendiren Bahadırlı, “ Aradan 2 yıl geçmesine rağmen hâlâ jeneratör, kazıcı-delici aletler, mobil mutfak, mobil tuvalet, çadırlar, sabun, diş macunu gibi temel hijyen malzemeleri ve temel gıda malzemeleri gibi hayati ekipmanlar yeterli düzeyde tedarik edilmedi. Daha da önemlisi, acil toplanma alanlarında bu ekipmanların hiçbirinin hazırda bulunmadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Olası bir afet durumunda halkın temel ihtiyaçlarını karşılayacak bu malzemelerin hâlâ sağlanmamış olması, büyük kayıplar yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. Afetlere hazırlık, yalnızca kriz anında değil, öncesinde yapılması gereken ciddi bir sorumluluktur. İlgili kurumların bu tür temel ihtiyaçları önceden tedarik ederek bölge halkının güvenliğini sağlaması artık gecikmeye tahammül edilemeyecek bir zorunluluktur. Unutmayalım, afetlere hazırlıklı olmak hayat kurtarır” diyerek, önemli mesajlar verdi.