Aile hekimlerinin sağlık hakkı mücadelesi!

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne karşı üçüncü kez iş bırakan Hatay’daki aile hekimleri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. 6-10 Ocak tarihlerinde 5 gün iş bırakma eylemi gerçekleştirecek olan hekimler ve sağlık çalışanları, yönetmeliğin getirdiği olumsuz düzenlemelere karşı Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ederken, “Eziyet yasası geri çekilene kadar eylemlerimiz devam edecek” mesajı verdi.

Meslek onurları ve halkın sağlık hakkını savunmak adına üçüncü kez iş bıraktıklarına değinen aile hekimleri, ebe ve hemşireler, Sağlık Bakanlığı’nın övgüyle bahsettiği Hastalık Yönetim Platformu (HYP)’nun da zaman kaybı yarattığını ve mesleki görevleri aksattığını vurguladı.

Sadece kendi hakları için değil halkın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasını sağlamak için taleplerini de dile getiren aile hekimleri şu açıklamayı yaptı; “Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alınmakta ; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Bakanlık, ASM’leri ticarethane mantığından çıkarmalıdır. Bizler hekimiz, esnaf değiliz, veri toplama memuru değiliz! Hastalarımızın sağlığından başka bir şey düşünmek zorunda bırakılmak istemiyoruz. Sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizi hatırlatmaya devam edeceğiz:

1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilmelidir.

3. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Güvencesiz ve kadrosuz istihdamın sona erdirilmesini istiyoruz.

4. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

5. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”