6 Şubat depreminin en fazla yıkıma yol açtığı Hatay’da, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptığı denetimlerde il genelindeki 8 firmanın ürettiği hazır betonun standartlara uygun olmadığı ve gerekli belgelere sahip olmadan üretim yaptığı ortaya çıktı. Piyasa Gözetimi ve Denetimi Taze Beton Numune Alma Tutanakları ile hazır beton firmalarından alınan numunelerin Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’nde belirtilen özellik, performans, imalat ve uygunluk standardı hükümlerini karşılamadığı tespit edilen firmalara 7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik düzenlemeler Kanunu’nca İdari Yaptırım Kararı uygulandı. Opal Beton ve Madencilik Anonim Şirketi firmasına ait 3 ayrı tesise ise ayrı ayrı ceza uygulandığı gözlendi.
Çevre ve Şehircilik Hatay İl Müdürlüğü’nün açıkladığı firmalar şöyle;
– Hoşlar İnşaat Nakliyat Harfiyat Gıda Tarım Yakacak Orman Sanayi Ticaret Limited Şirketi firmasının ‘G İşaretlemesi’ için TS EN 206 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen belgelere sahip olmaksızın Tasarlanmış Normal Ağırlıklı Beton (Hazır Beton) üretimi yaptığı, piyasaya arz ettiği PGD tutanağı ile tespit edildi.
– Opal Beton ve Madencilik Anonim Şirketi firmasına, Narlıca Hazır Beton Tesisi’nden alınan C30/37 hazır beton numunelerin; deney sonucuna ait Raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.
– Opal Beton ve Madencilik Anonim Şirketi firmasına, Kızılkaya Hazır Beton Tesisi’nden alınan C30/37 hazır beton numunelerin; deney sonucuna ait Raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.
– Opal Beton ve Madencilik Anonim Şirketi firmasına, Yayladağı Beton Agregası Üretim Tesisi’nden alınan 0-4 mm beton agregası numunelerin; deney sonucuna ait raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 706 EN 12620 + A1 Beton Agregaları standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.
– Yetimoğlu Hazır Beton İnşaat Taahhüt Sanayi ve Dış Ticret Anonim Şirketi Hazır Beton Tesisi’nden alınan C25/30 hazır beton numunelerin; deney sonucuna ait Raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.
– Cankır Silaj Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmasına, Kumlu Hazır Beton Tesisi’nden alınan C30/37 hazır beton numunelerin; deney sonucuna ait raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.
– Asdur Beton Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmasına, Antakya Hazır Beton Tesisi’nden alınan C30/37 hazır beton numunelerin; deney sonucuna ait raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.
– Oyak Çimento Fabrikaları Anonim Şirketi firmasına, Dikmece Hazır Beton Tesisi’nden alınan C30/37 hazır beton numunelerin; deney sonucuna ait raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.
– Nas Beton Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasına, Kızılkaya Hazır Beton Tesisi’nden alınan C30/37 hazır beton numunelerin; deney sonucuna ait 07.10.2024 tarihli ve 2024-BR-31-037 rapor numaralı Deney Raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.
– Çimko Çimento ve Beton Sanayi Ticaret Anonim Şirketi firmasına, Defne Hazır Beton Tesisi’nden alınan C35/45 hazır beton numunelerin; deney sonucuna ait raporu ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve TS 206 + A2 Beton – Özellik, performans, imalat ve uygunluk standardında belirtilen hükümlerini karşılamadığı tespit edildi.