AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplanan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, DISNEY yetkililerini dinledi. Sosyal medya kuruluşlarının ardından ilk defa bir içerik üreticisinin dinlendiği komisyon toplantısında Başkan Yayman, “dijital telif” konusunun çok önemli hale geldiğini belirterek, Hem Kültür Bakanlığı, hem TBMM, hem de tüm paydaşlarla beraber ortak akıl çerçevesinde konuyla ilgili hazırlıkların tamamlandığını, bütçeden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirileceğini söyledi.
Yayman, sanal kumar konusunda TBMM’nin bir ön alması ve bir inisiyatif geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, oyun siteleri konusunu da Komisyon olarak ele almaları gerektiğini söyledi.
Meclis Yapay Zeka Araştırma Komisyonunun çalışmalarını bütçe görüşmelerinden sonra hızlandıracağını açıklayan Yayman, “Ülkemizin çok acil bir Yapay Zeka Kanununa, düzenlemesine ihtiyacı var” dedi.
Oyun platformlarının şiddeti teşvik etmesini, aile yapısını tehdit etmesini kabul etmediklerinin altını çizen Yayman, “Özgürlükler önemlidir ama aile vazgeçilmezdir. Çocuklarımız geleceğimizdir ve vazgeçilmezdir. Çocuklarımızın tertemiz dimağlarının cinsiyetsizleştirme propogandasına maruz bırakılmasını, bazı sapkın fikirlere yönlendirilmesini, birtakım zararlı alışkanlıklara maruz bırakılmasını asla uygun bulmuyoruz” diye konuştu.
Dijital mecraların her türlü kötülüğün merkezi haline gelme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Yayman, “Biz, hem özgürlükleri savunuyoruz hem de çocuklarımızın geleceğini sonuna kadar savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz.” dedi.
Komisyon, DISNEY XD Televizyon Yayıncılık Anonim Şirketi yetkililerini dinledi.
The Walt Disney Company (TWDC) Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner, çalışmalarına ilişkin yaptığı sunumda şirketin 90 yıldır Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da (EMEA) faaliyet gösterdiğini ve 5 bin 500 kişiye istihdam sağladığını söyledi.
Disney’in 2000’de Türkiye pazarına girdiğini, 2006’da ise FOX kanalını açtığını anlatan Soner, 2006 yılının doğrudan Türkiye’ye yatırım yaptıkları yıl olduğunu belirtti. Disney karakterli ürünlerin üretiminin Türkiye’de yapıldığını kaydeden Soner, “Tüketici ürünlerinde Avrupa’da tekstil alanında merkez biraz Türkiye oldu” dedi. Soner, ürünlerin Türkiye’de üretilip, Türkiye dışındaki ülkelere ihraç edildiğini belirtti.
Tüm dünyada Disney + Platformunun 153,8 milyon üyesi olduğunu açıklayan Soner, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın platformun Türkiye’de kaç üyesi olduğunu sorması üzerine “Gizli bilgiler, onu paylaşamıyoruz” yanıtını verdi.
Platformun Türkiye’deki içerik hacmine de değinen Soner, 800 dizi, 1400 film, 1700 sezon, 28 bin bölüm olmak üzere toplam 30 binin üzerinde içerik olduğunu bildirdi.
TWDC Türkiye Başhukuk Müşaviri Bürke Şerbetçi Arabacı, dijital mecralara dair yasal düzenlemeler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun dijital mecralar üzerindeki görev ve yetkileri ile dijital mecraların yükümlülükleri hakkında bilgi verdi.
The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Soner, sunumunu tamamlamasının ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ve Komisyon Başkanı Yayman’ın, “Herhangi bir lobiden Atatürk dizisini yayınlamama konusunda bir baskı geldi mi?” sorusuna Soner, “Baskı ve talep gelmedi” yanıtını verdi.