Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin 2024 -2025 akademik yılı açılışı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katıldığı törenle gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Antakya Devlet Konservatuvarı mini bir konser verdi.
Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen akademik yıl açılış töreninin açılış konuşmasını yapan MKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, üniversiteni Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için öncü rol üstlenen kurumlardan birisi olduğunu ifade ederek, depremin ilk gününden itibaren desteğini esirgemeyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine teşekkür etti.
6 Şubat depremlerinin üniversitedeki akademik birimlerde kalıcı hasarlar oluşturduğunu ifade eden Rektör Eren, buna karşın alınan önlemler ve gerçekleştirilen güçlendirme ve iyileştirme çalışmalarıyla eğitim öğretimin kesintisiz olarak devam edeceğini söyledi.
Rektör Eren, deprem sonrası ayakta kalan tek sağlık kuruluşu olan MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinin, çalışanlarının büyük fedakarlığıyla bölge insanının derdine derman bulabildiği en kapsamlı sağlık kuruluşları olduğunu belirtti.
Üniversitemizin gerçekleştirdiği bilimsel faaliyetlerin artarak devam ettiği ifade eden Rektör Eren: “Göreve geldiğimiz 2022 yılında 3 olan TÜBİTAK destekli proje sayımız 2023 yılında 13, 2024 yılında ise 29 projeye yükselmiştir. TÜBİTAK tarafından deprem illerindeki üniversiteler genelinde en çok proje kabulü alan yükseköğretim kurumlarından birisi olarak, 2023 ve 2024 yıllarında kabul edilen, yürürlükte olan ve sözleşme aşamasında bulunan 59 TÜBİTAK projemizle bilim literatürüne katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bunlara ilaveten 82 BAP Projesi ve 2 AB Projesi hayata geçirilmiş ve 4 adet patentimiz yine bu süreçte tescillenmiştir” dedi.
Lisans kontenjanlarında rekor seviye
Yeni dönemin hayırlı olmasını dileyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerden etkilenen kentlerdeki üniversitelere bütün imkanlarla destek olmayı sürdürdüklerini belirtti.
Hatay’ın, depremlerden en çok etkilenen kent olduğunu dile getiren Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak buradaki süreci her zaman yakından takip ettik, etmeyi de sürdürüyoruz. Kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışını benimseyerek, evrensel düzeyde geleceğe yön veren, yenilikçi ve rekabetçi yükseköğretim sistemi inşa etmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Özvar, yükseköğrenime talebin güçlü şekilde sürdüğünü belirterek, “Bugün ülkemiz, 208 üniversitesi, yaklaşık 185 bin akademisyeni ve 4 milyonu örgün öğretimde olmak üzere 7 milyona yaklaşan öğrencisiyle son derecede büyük bir kapasiteye sahiptir. 2024 yılında 3 milyondan fazla öğrencimiz üniversite sınavlarına başvurmuş ve devlet üniversitelerinde lisans kontenjanlarının yüzde 98’i, ön lisans kontenjanlarının ise yüzde 100’ü dolmuştur. Bu yoğun ve güçlü talebe doğru politikalarla cevap vermek Yükseköğretim Kurulunun en önemli öncelikleri arasında bulunmaktadır. Yükseköğretim Kurulu olarak bir taraftan ülkemizin yükseköğretimde sahip olduğu kapasitenin ve gücün önemini vurgularken diğer yandan yükseköğretimimizin kalitesini daha da yükseltme irademizi her fırsatta ifade ediyoruz” dedi.
Yapay zeka bütün programlara eklenmeli!
Yapay zekanın her alanda olduğu gibi yükseköğretimde de büyük önem taşıdığına dikkati çeken Özvar, “Yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak adına yeni lisans ve ön lisans programları açılmasına karar verilmiş, bu doğrultuda 2024-2025 akademik yılında 73 yeni program hizmete alınmıştır. Yapay zeka temelli program ve derslerin, sadece belirli programlarla mahdut kalmayıp, üniversitelerimizdeki bütün programları tabiri caizse yatay bir şekilde kesmesi, bütün programlara bu yeni dijital beceriler kazandıracak derslerin ve müfredatların eklenmesi fevkalade önemlidir” dedi.
Özvar, üniversitelerin planlarını ve açacakları programları belirlerken istihdam koşullarını büyük ciddiyetle ele almaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, açılışa katılan YÖK Başkanı Özvar’a plaketle teşekkür etti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, daha sonra Merkezi Derslik binasını gezerek incelemelerde bulundu. Tören sonrası Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesini ziyaret eden Başkan Özvar, hastane personeliyle bir araya gelerek 6 Şubat depremlerinde gösterdikleri özverili çalışmalardan ötürü teşekkür ederek, gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.