Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, Doğu Akdeniz kıyılarının deniz kaplumbağalarının yuvalama yaptığı çok önemli sahillere sahip olduğunu, Adana ve Hatay’da 2’şer, Mersin’de 4 yuvalama alanı bulunduğunu söyledi.
Yeşil deniz kaplumbağası ve carretta caretta yuvalarından yavru çıkışlarının devam ettiğini, yaklaşık 22 kilometrelik sahil şeridindeki yuva alanlarında kuluçka dönemini tamamlayan 7 bin civarında yavrunun yumurtalarından çıkarak Akdeniz’in mavi sularıyla buluştuğunu anlatan Atmaca, mayıs ayında başlayan yuva çıkışlarının eylül ayı sonlarına kadar süreceğine dikkat çekti.
Deniz kaplumbağalarının uluslararası ölçekte korunan tür olduğunu anımsatan Atmaca, “Uluslararası Doğayı Koruma Birliği kriterine göre nesli tehlike altında olan bir türümüz. Deniz kaplumbağaları Türkiye’de 21 noktada yuvalama yapıyor ve bu alanlardan 8’i de bölgemizde. Yavru çıkış süreci içerisinde kıyılarımızda koruma önlemlerimizi ve denetimlerimizi sıklaştırıyoruz. Deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkması ve denize ulaşması aşamasında ses, ışık ve gürültü kirliliğiyle alakalı ciddi tedbirler alıyoruz. Yaptığımız koruma ve izleme çalışmalarıyla bölgemizde deniz kaplumbağalarının statüsü iyileştirildi. Elimizdeki verilere göre Akdeniz sahillerinde yuva başarısı, yavru çıkışı ve popülasyonda iyiye doğru gidiş var” dedi.
Mersin, Adana ve Hatay önemli yuvalama alanı!
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye’nin Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda görev yapan uzman biyoloğu Mehmet Tural ise Akdeniz’deki yeşil deniz kaplumbağası popülasyonunun yaklaşık yüzde 50’sinin yumurtalarını Türkiye’ye bıraktığını anlatarak, “Araştırma sonuçlarına göre yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz’deki en önemli yuvalama alanı Türkiye’nin Doğu Akdeniz kıyıları yani Mersin, Adana ve Hatay. Kaplumbağaların üreme dönemi ülkemizde mayısın sonundan eylülün sonuna kadar devam ediyor. Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında 1 Haziran’da çalışmaya başlıyoruz. 1 Haziran’dan şu ana kadar 500’e yakın yuva tespit ettik. Yavru çıkışı dönemindeyiz. Yavrular yaklaşık 300 yuvadan çıkıp Akdeniz’in engin sularına ulaştı. 200 yuva için de çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Tural ayrıca, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin açıklamasına göre yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz alt popülasyonunun ‘kritik tehlikede’ statüsünden ‘tehdide yakın’ statüye alındığını belirterek, bu da popülasyonun Akdeniz’de arttığı anlamına geldiğini ifade etti.