Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Antakya, İslahiye ve Nurdağı Ticaret ve Sanayi Odası başkanları 31 Ağustos’ta sona erecek mücbir sebep halinin uzatılmasını istedi.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu’nun ev sahipliğinde biraraya gelen deprem bölgesindeki sanayi ve ticaret odası başkanları, deprem bölgelerinin henüz toparlanamadığını vurgulayarak, “Şehirlerimiz ayağa kalkmadan borç yüküyle karşı karşıya kalacak. Mücbir sebep halinin uzatılması, esnafların ve işletmelerin bu zorlu süreçte ayakta kalabilmesi için hayati öneme sahip” mesajı verdi.
Toplantıya kimler katıldı?
Geniş katılımlı toplantıya Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu’nun yanısıra Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, İslahiye Ticaret Odası Başkanı Selahattin Türkmen, ATSO Meclis Başkanı Abdulgani Bereket, Adıyaman Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, Adıyaman SMMMO Başkanı Aziz Çelik, Malatya SMMMO Başkanı Serdar Böke, Kahramanmaraş SMMMO Başkanı Abdullah Kalın, Hatay SMMMO Başkanı Jale Marufoğlu, İskenderun SMMMO Başkanı İbrahim Kaynar, ATSO Meclis üyeleri katıldı.
“Normalleşmemiz için zamana ihtiyacımız var”
Depremlerden sonra hayatın normalleşmesi için çok daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu aktaran ev sahibi Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu, “Depremler sonucunda meydana gelen yıkımların büyüklüğü ve oluşan mağduriyetin göz önünde bulundurularak gerekli düzenlenmelerin yapılması elzem ve acil bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bölge oda başkanları olarak bizler şehrimizi terk etmeyecek, yıkılan şehirlerimizi eskisinden daha iyi hale getirene kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Asrın felaketinin yaralarını, ancak asrın dayanışmasıyla sarabiliriz” dedi.
Oda başkanlarından ortak bildirge
Deprem bölgesinin ekonomik durumunu ilgilendiren önemli kararlar ve önerilerin de tartışıldığı toplantının sonunda hazırlanan ortak bildirgede, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremin ardından ilan edilen mücbir sebep halinin uzatılması gerektiği açıklandı.
Bildirgede, “Depremden en çok etkilenen il ve ilçelerde hayat henüz normale dönmemiştir. Esnaflarımız yeni iş yerlerine kavuşuncaya kadar mücbir sebep hali mutlaka uzatılmalıdır” denildi. Ayrıca bildirgede, deprem bölgesine yönelik özel teşvik düzenlemelerinin hayata geçirilmesi ve bölgedeki işletmelere finansman desteği sağlanması gerektiği vurgulandı.
Hazırlanan bildirgede ayrıca, depremden en çok etkilenen il ve ilçelerde yaşanan sorunlara dair detaylı çözüm önerileri de sıralandı. Bu öneriler arasında, deprem bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelere yönelik teşviklerin artırılması, SGK ve BAĞKUR prim muafiyeti sağlanması, kredi faiz oranlarının düşürülmesi ve KDV iade süreçlerinin hızlandırılması gibi maddeler yer aldı.