Depremlerden etkilenen Hatay’da çiftçilerin, taze buğday başaklarından firik yapımı sürüyor. Tarladan taze buğday başaklarını toplayan çiftçiler, havanın serin olması nedeniyle akşam saatlerinde firik mesaisine başlıyor.
Firik yapımı için odun ateşini yakan çiftçiler, başakları ütme makinesine alarak, harlı ateşte sürekli çeviriyor. Hafif şekilde yanan ve is kokusuyla farklı bir aromayla makineden çıkarılan başaklar, 2 günlük kurutma işleminin arından sap ve tanelerin ayrılması için öğütülüyor. Tadı ve is kokulu aromasıyla firik, çiftçilerin zahmetli ve zorlu işlemlerinin ardından sofralardaki yerini almaya hazır hale getiriliyor.
Tanışma Mahallesi’ndeki çiftçilerden İsmail Bayrakdar, firiğin yapımının yaklaşık 2 haftalık bir süreye tekabül ettiğini belirterek, bu dönemde aralıksız çalıştıklarını belirtti. Ürünün zahmetli süreçlerden geçerek sofralardaki yerini aldığını aktaran Bayrakdar, “Yaklaşık 20 dönümlük alanda çalışıyoruz, ortalama dönüme 250 kilogram ürün alıyoruz. Bu da 5 ton firik demek” diye konuştu.
Depremlere rağmen üretimi sürdürdüklerini ve bu yıl firiğin fiyatıyla kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Bayrakdar, “Talep de iyi, ürünü çıkardın mı tüccar hemen gelip satın alıyor, ürün yerinde kalmıyor” dedi.
Çiftçi Selahattin Arslan ise ateş karşısında çalışmanın zor olduğunu anlattı.
Zahmetli bir sürecin ardından elde edilen firiğin çok kıymetli bir ürün olduğunu belirten Arslan, ” Gün içerisinde tarlalarımıza giderek buğday başaklarımızı biçiyoruz. Akşam vaktinde de biçtiğimiz buğday başaklarını, ateş içerisinde yakıyoruz. Akşam daha serin olduğu için biraz da olsa rahat çalışabiliyoruz. Yeşil buğdayın farkı lezzetindedir” dedi.
Çiftçi Necmettin Arslan da ürünlerinin Türkiye’nin çok sayıda ilinin yanı sıra Arap ülkelerinden de talep gördüğünü kaydetti.
“Firik, Hatay mutfağının olmazsa olmazı”
Hatay Büyükşehir Belediyesi UNESCO Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan da firiğin pilavını yaptıklarını anlattı.
Firik pilavının kentin önemli yöresel lezzetleri arasında yer aldığını dile getiren Aslan, “Firik, buğday başağının henüz yeşil haldeyken toplanıp silindirde yakılmasıyla sofralara gelen bir lezzet. Firik lif değeri yüksek, sindirim sistemini koruyucu ve sağlıklı bir lezzet içerdiği için önemlidir. Hatay mutfağının olmazsa olmazıdır. Bu mutfağı yaşatmaya devam eden bizler neredeyse her gün firik pilavını menülerimize ekliyoruz, bu lezzeti insanlara sunmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.