Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İzmir’de düzenlenen 29. Avrupa Bölge Temsilcileri Günleri Doğal Afetlerin Yönetiminde Mülki İdare Amirleri Sempozyumu’nda konuştu. Ulusal ve uluslararası birçok heyetin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda, Hatay ile ilgili ayrıntılı bir sunum yapan Vali Masatlı, 6 Şubat felaketinde; “Altyapı, Çevre ve Temizlik İle Belediye Hizmetleri” ile günümüze kadar yapılan “Yönetim, Hizmet ve Yatırımları” anlattı, “Dünyanın En Büyük İyileştirme Operasyonu” olarak adlandırdığı devletin tüm imkanları ile yürüttüğü çalışmalardan bahsetti.
6 Şubat ve devamındaki depremlerin yaralarını sarmak üzere Koordinatör Vali olarak görev yaptığı dönemde yürütülen çalışmalar ve sunulan hizmetlerle ilgili katılımcılara bilgilendirme yapan Vali Masatlı, “Dönemin Amasya Valisiyken 6 Şubat asırların felaketinin ilk saatlerinde Gaziantep’in oransal olarak neredeyse en çok hasar alan ilçesi Nurdağı’na Genel Koordinatör olarak görevlendirildim. 5. günün sonunda şahsım ve ekibim, görev yapmaktan her gün büyük bir gurur duyduğum; Tarihi Milattan önce 100 binlere dayanan ve tarihinde 7 kez yıkılıp 8 kere kurulan Kadim şehrimiz Hatay’ımıza görevlendirildim. Şehre geldiğimde gördüğüm ilk tablo tarihin en büyük yıkımına uğramış bir şehrin fotoğrafıydı. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN Beyefendi olmak üzere, Bakanlarımız, Valilerimiz, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın görevlileri, STK’larımız ve serdengeçti yardımseverliği ile Milletimiz “Dünyanın en büyük iyileştirme operasyonunu gerçekleştiriyor” dedi.
Vali Masatlı, 6 Şubat ve devamındaki depremlerle birlikte oluşan en büyük sorunların başında, yaklaşık 2 milyona yakın insanın yaşadığı; can ve mal kaybı olarak depremin 11 ilde oluşturduğu etkinin neredeyse yarısını ihtiva eden Hatay’da bulaşıcı hastalıklarla mücadele ve sağlıklı yaşam ortamlarının sağlanmasının oldukça ehemmiyetli olduğunun altını çizerek, bu açılardan hayatiyet arz eden “Su ve Kanal İşleri, Çöp Toplama ve Yönetimi, İlaçlama, Tuvalet, Duş Kurulumu ve Yönetimi, Sokak Hayvanları, Gıda Güvenliği” alanlarında koordinasyonun sağlıklı bir şekilde sağlandığını vurguladı.
DSİ, İller Bankası ve 10 Büyükşehir Belediyesinin Su Kanal İdareleri koordine edilerek su sorununa hızla çözüm üretildiğini ve bu çerçevede 5 gün süren yoğun çalışmalar sonucunda; Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, Hassa, İskenderun ve Arsuz su verildiğini anlatan Vali Masatlı, “İlçelerimize ilaveten DSİ ve İLBANK ile onlarca su kuyusu açıldı, şehri besleyen 2 ana depo ve 12 kuyunun onarımı yapıldı ve ana isale hatlarının hasarları giderildi. Depremin 52.günü itibarıyla 485 çeşme kullanıma hazır hale getirildi. Böylece ilçelerimizin çeşitli noktalarında bulunan bu çeşmeler vasıtasıyla halkımızın temiz kullanma suyuna erişimleri sağlandı. 2015 yılından beri çalıştırılamayan İskenderun Su Arıtma Tesisi onarılarak yeniden hizmete alındı” dedi.
Çöp toplama ve yönetimi faaliyet alanında Organizasyon Şeması’nın oluşturulup görevler belirlendikten sonra 15 ilçenin çöplerinin toplanarak, 6 transfer istasyonunda bir araya getirildiğini ve iki Katı Atık Bertaraf Tesislerine götürüldüğünü ifade eden Vali Masatlı, çöp konusunda 24 belediye ve İSTAÇ ile beraber çalışıldığını ve önemli işlere imza atıldığını, bu süreçte normalin 3 katından fazla çöpün toplandığını ve geri dönüştürülmesinin sağlandığını vurguladı.
Masatlı, bu süre zarfında afetler sonrası oluşan çevre kirliliği, enkaz alanları ve hijyen alanları ile defin ve harici alanlarda halk sağlığını tehdit eden çeşitli bulaşıcı hastalıkların önlenmesi amacı ile Sağlık Bakanlığımız ve Halk Sağlığı Müdürlerinin gözetiminde dışarıdan gelen 19 görevli belediye, destek olan ilaçlama şirketleri ve STK’lar ile ilaçlama çalışmalarının da çok boyutlu bir şekilde gerçekleştirdiklerini aktardı ve sokak hayvanları ve gıda güvenliği konusunda da yapılan çalışmalardan da bahsetti.