Depremin ağır hasar bıraktığı Hatay’da yaraların sarılması için örnek bir dayanışma sergileyen Üsküdar Belediyesi, bu kez Dörtyollu narenciye üreticilerine destek olmak amacıyla seferberlik başlattı. Depremzede çiftçilerin ürünlerini, komisyoncu olmadan satın alınarak, Üsküdar’a dağıtacak olan Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in sipariş verdiği yaklaşık 180 bin ton narenciye, yarın İstanbul’a doğru yola çıkacak.
15 bin kasa narenciye!
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Dörtyol’daki depremzede çiftçilere ulaşarak arada komisyoncular olmadan 15 bin kasa portakal, limon ve mandalina aldıklarını ve bunu 15 bin Üsküdarlı ihtiyaç sahibine dağıtacaklarını açıkladı. Hem depremzede çiftçilere, hem de Üsküdarlı ihtiyaç sahiplerine katkı sunmayı hedeflediklerini ifade eden Türkmen, “Biz daha önce vatandaşlara sebze, elma, kavun, karpuz dağıttık. Biz bunu mevsimine göre hep yapıyoruz. Mesela geçen sene Sivas’tan kavun almıştık. 30 ton kavunu Üsküdar’da dağıttık. Diyarbakır’dan karpuz getirdik. Nevşehir’den patates getirdik. Bugünlerde 15-20 kiloluk çuvallarda patatesi dağıtıyoruz. Şimdi ise narenciye mevsimi. Narenciye dağıtacağız. Hatay Dörtyol’daki tarladan köylünün, çiftçinin topladığı portakal, limon ve mandalinadan arada komisyoncular olmadan 15 bin kasa aldık. Bir kasada 12 kilo var. Her bir kasada 6 kilo portakal, 4 kilo mandalina, 2 kilo limon var. Toplam 15 bin kasayı 15 bin Üsküdarlı ihtiyaç sahibine dağıtacağız. Direk depremzeden alıyoruz. Arada aracı yok. Direk gittik tarladan bağlantı yaptık. Hem buradaki vatandaşa, hem de depremzede vatandaşlara destek vermiş oluyoruz. Cumartesi günü tırlara yüklenecek ve İstanbul’a getireceğiz. Haftaya pazartesi-salı Üsküdar’da dağıtımını yağacağız. Şimdiden afiyet olsun Üsküdar!” şeklinde konuştu.
Düşük maliyet, büyük mutluluk
Türkmen, aracısız olduğu için maliyetin yaklaşık 3’te bir fiyatına düştüğünü belirterek, ” Mesela portakal pazarda 30 lira. Biz aracısız aldığımız için portakalın kilosunu 10 liraya, mandalinayı 10 liraya, limonu 16 liraya aldık. Direk aldığımız için maliyeti düşük oluyor. Depremzede çiftçiler de çok memnun kaldı. Hem oradaki çiftçiye hem de ihtiyaç sahiplerine destek oluyoruz hem de pazar fiyatlarına etki ediyoruz. Umarım bu uygulama diğer belediyelere de örnek olur ve diğer belediyeler de depremzede çiftçilerden aracısız bir şekilde alır. Bunun yayılması lazım. Bundan sonra da başka hedeflerimiz var. Biz bunu hep yapıyoruz, bizi izlemeye devam edin” ifadelerini kullandı.
Başkan Türkmen, birçok AK Belediyenin de bu dayanışmaya katılmak için harekete geçtiğini ifade etti.