İSTE’Lİ akademisyenlerden ‘1001’ başarı!

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Şereflişan’ın yürütücüsü olduğu proje TÜBİTAK 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Geçtiğimiz günlerde İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesinin ilk 1001 desteğini duyuran İSTE bu kez de “Tatlı Su Midye Kabuğu ve Külünün Çimento Katkı Malzemesi Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması” projesinin kabulünün mutluluğunu yaşıyor.

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Şereflişan’ın projesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Umur Korkut Sevim ve Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Kerim Emre Öksüz ise araştırmacı olarak yer alacak.

Doç. Dr. Hülya Şereflişan ve ekibini tebrik eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, “Depremin oluşturduğu hasarların sebeplerini tespit etmek ve yıkıcı etkilerini azaltacak önlemler ile ilgili çalışmalar yapmak bilimin lokomotifi olarak üniversitelerin sorumluluklarından biridir. Bu sorumluluk bilinciyle projeler hazırlayan, çalışmalar yapan, çalışma sonuçlarını cömertçe paylaşan İSTE Ailesi, tüm imkânlarıyla çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Daha nice proje kabulleri ile bölgemize ve ülkemize katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Çimento yerine midye kabuğu!

Kabul edilen proje, inşaat sektöründe doğal kaynakların kullanımını iyileştirmek için çeşitli yeni fikirler ortaya koyarak bilimsel çerçevede test etmek bir gerekliliğinden yola çıkmış. Deprem bölgesinde yıkılan ve ağır hasar gören binalardaki en temel sorunlardan biri olan beton kalitesini ele alacak olan proje ile beton bileşenleri arasında en pahalı malzeme olan çimentonun ağırlıkça (kütlece) bir kısmı yerine midye kabuğu ve midye kabuğu külü kullanılarak daha ekonomik, yüksek mekanik özelliklere ve düşük geçirimliliğe sahip çimento bazlı kompozit malzemeler üretilmesi amaçlanıyor.