Hatay’da Kentsel Dönüşüm Projesi start aldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay’da 4 bin 400 konut ve Uzun Çarşı’da 600 iş yeri olmak üzere toplam 5000 adet bağımsız bölümü kapsayan Hatay Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Toplu Temel Atma Töreni’ni gerçekleştirdi.

Depremlerinin en ağır yarayı açtığı kentlerden biri olan Hatay’da 4400 konuttan 3.500’ü ilçe merkezinde, 900’ü Arsuz’da, 600 dükkan ise Antakya Uzun Çarşı’da olmak üzere inşa edilecek olan projenin ilk beton dökümü dualarla gerçekleştirildi.

Sayın Bakanımız, Sayın Valimiz ve çok sayıdaki davetlinin hayırlı olsun dilekleriyle gerçekleştirildi ve vatandaşlarımızda büyük bir heyecan oluşturdu.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay milletvekilleri ile çok sayıda davetlinin katıldığı törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da video konferansla eşlik etti.

Hatay’da temeli atılan 5.000 bağımsız bölümün yanı sıra TOKİ tarafından 42 bin bağımsız bölümün de inşaat çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Vali Mustafa Masatlı, “Asırların felaketi olarak adlandırılan bu depremlerden sonra şehrimizin aldığı yaraları el birliği ile inşallah saracağız. Devletimizin ve milletimizin bütün imkanları ile Hatay’ımızın ihyası ve inşası için çalışıyoruz, çalışmalara da devam edeceğiz. Bugün temellerini attığımız projelerde ve şehir planlamasında Hatay’ımızın kadim tarihini, sosyal kültürel yapısını, yangın, engelli, şehircilik ve fen yönetmeliklerinin kendimize bir yol haritası çizdiğini özellikle de belirtmek isterim. Depremin ilk saatinden itibaren Devletimizin bütün imkanlarını Hatay’ımız için seferber eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye şükranlarımı arz ederken, tüm bu süreçlerde emeği geçen başta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza, tüm Bakanlarımıza, kamu kurumlarımıza, TOKİ Başkanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Hatay’da 240 bin bağımsız birimin yıkıldığını, 40 bin bağımsız birimin de inşaatının devam ettiğini ifade eden Bakan Özhaseki ise, “Depremlerde en çok hasar gören şehrimiz Hatay. Maalesef yüzde 90’a varan oranda yok oldu. Binlerce konutun kaldırılması kolay değil. Bağımsız birim olarak hasar sayısı 254 bin görünüyor. Bunların kaldırılması kolay bir süreç değil. Yıkım ve kaldırılan hafriyatların oranı yaklaşık yüzde 65 oranında. Devlet olarak, bu hafriyatlar kalksın da planlamalarımızı öyle yapalım mantığıyla hareket etmiyoruz. Sert zeminlerin olduğu rezerv alanlarda konut ve iş yerlerinin yapımına başladık. 40 bin civarında kalıcı konutumuz yükseliyor. Çok kısa bir süre içerisinde bu konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Bununla birlikte tespit edebildiğimiz yerlerde gerekli planlamaları yaptık, zemin etütlerini gerçekleştirdik. Yerinde dönüşümle ilgili de çalışmalara başladık. Hatay’ı eski haline dönüştürmek için bismillah deyip işe başlıyoruz. Vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun. Şunu bilsinler ki arkalarında Türk milleti var, iktidar var, Türk devleti var. Onlar için neler yapılması gerekiyorsa soluksuz şekilde yapıyoruz” dedi.

Hatay’daki dönüşümün sağlanmasıyla ekonominin canlanacağına dikkati çeken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, insanların kente dönüşünün hızlanacağını söyledi.

Özhaseki, fay kırıklarının olduğu yerlerde yapılaşmaya izin verilmeyeceğini vurgulayarak, “Zeminin sıvılaştığı yerler, buna çok bariz örnekler var. Alt taraftan zemin sıvılaştıkça binaların arkaya doğru yattığı şehirlerimiz, ilçelerimiz var. Buralarda da asla yapı yaptırmayacağız. Dere yataklarının olduğu yerlerde de yapı yapılmasına izin vermeyeceğiz. Yapılaşma sürecinde “sıfır toleransla” hareket edeceğiz. Yerinde dönüşümle ilgili yapılacak binaların tamamını bizler denetleyeceğiz. Ruhsat aşamasından son aşamaya kadar mutlaka ve mutlaka biz denetleyeceğiz” diye konuştu.

Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla Hatay Kentsel Dönüşüm Projesi Toplu Temel Atma Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Ekonomisi ne kadar güçlü olursa olsun böyle büyük bir felaketin altından kalkabilecek ülkelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Şu hususun altını çizerek tekrar ifade etmek isterim. Çeşitli zorluklarla, sorunlarla irademizi aşan bazı hususlarla karşılaşsak da depremin yıktığı şehirlerimizi Allah’ın izniyle ayağa kaldırmakta kararlıyız. Afet bölgesinde yaşayan kardeşlerimizin sıkıntısını çok iyi biliyoruz. Vatandaşlarımızın kalıcı konutlara kavuşma isteklerinin de farkındayız. Biz bu talep ve beklentileri karşılamak, sizleri bir an önce güvenli ve yeni yuvalarınıza kavuşturmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Kısa süre önce Kahramanmaraş ve Adıyaman’da canlı bağlantı yoluyla binlerce deprem konutunun temelini attık. Aynı sevinci bugün siz Hataylı kardeşlerimizle yaşıyoruz” dedi.

Hatay Kentsel Dönüşüm Projesi Toplu Temel Atma Töreni, katılımcıların hayırlı olsun dilekleri ve dualarıyla butona basılarak ilk betonun dökümü ile son buldu.

H