Vali Masatlı, depremin bilançosunu rakamlarla ortaya koydu!

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 6 şubat depremlerinde en büyük yarayı alan, Hatay’da enkazların 3,5 – 4 ay içinde tamamen kaldırılacağını söyledi. Enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği kentte Antakya ve Defne’de ise 100 gün içerisinde enkazların tamamının kaldırılmasını planladıklarını ifade eden Vali Doğan, toplam 80 bin 512 binanın ve 264 bin bağımsız bölümün yüzde 49’unun kaldırıldığını ifade etti.

CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk’e yaptığı açıklamada, devam eden enkaz çalışmaları, konteyner kentler, kalıcı konut inşaatı, içme ve kullanma suyu ilgili açıklama yapan Vali Masatlı, il genelinde de asbest riskinin olmadığını vurguladı.

Hatay’da 153 konteyner kent olduğuna dikkat çekerek, bu hafta içerisinde çadırda yaşayan hiçbir depremzedenin kalmayacağına vurgu yapan Vali Masatlı’nın açıklaması şöyle:

Hatay’da 32 bin 613 bina kaldırılmayı bekliyor!

Hatay afetin yüzde 50’sinin yaşandığı bir il. İnsan kaybı açısından büyük hasarların yaşandığı bir il Hatay. Depremin ilk olduğu an 13 bin 670 binamız tamamen yıkılırken 8 bin 235 acil yıkılacak duruma geldi. 21 bin 905 binayı tamamen kaldırdık. Hem yıktık hem enkazını kaldırdık. 57 bin 43 ağır hasarlı binamız kaldı. Bunlar üzerinde çalışmalara başladık, 17 bin 250 binayı tamamen yıkıp enkazını ortadan kaldırdık. Toplam 80 bin 512 binanın ve 264 bin bağımsız bölümün yüzde 49’nu kaldırdık. Kaldırılacak olan binaların yüzde 51’i kaldı. Hatay genelinde 32 bin 613 bina kaldırılmayı bekliyor. Ortalama zaman olarak 100 gün içinde Antakya’da ve Defne’de yıkımları bitireceğiz ve enkazları kaldıracağız. Hatay geneli için 3,5 – 4 ay içinde tüm enkaz kalkacak.

Günde 250-300 bina yıkılıyor!

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin yüzde 10 iş makinesi ile çalışıyoruz. İlimizde 1100 tane ekskavatör 1660 kamyonla çalışıyoruz. Bizim bir iş planımız var. Günlük olarak yıkmış olduğumuz 250-300 arasında bina var. Aştığımız oluyor ama binanın büyüklüğüne göre değişiyor. 20 katlı olan da var 3 katlı olan 5 katlı olan var. Yapmış olduğumuz hesaplamada 100 gün içinde bu işi halledeceğiz.

Asbest riskimiz yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından asbest ölçümleri de yapılıyor. Asbest riskimiz şu anda yok. Ölçümlerimizde bu aralıkla ilgili sorun yok. Valilik sitemizde de verileri görebilirsiniz.

En büyük hak sahipliği müracaatı Hatay’da

Hatay bölgesi tarihin en büyük hak sahipliği müracaatı ile karşı karşıya. Bizim 234 bin 736 hak sahibi müracaatımız var. Bakanlıklarımız alanla ilgili çalışma yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız TOKİ eli ile toplu konutları inşa ediyor. 31 bin konut inşaatı devam ediyor. 6800 civarında da köy konutumuz var. 37 Bin 500 konut inşaatımız devam ediyor. Şuan itibariyle 37 Bin 500 konutun üzerine 20 bin konutun çalışma ve planlaması var. Bunun yanısıra bizim Payas’ta, Dörtyol’da inşaatlarımız devam ediyor. Diğer taraftan burada Güldere’de ve Dikmece’de de çalışmalarımız devam ediyor. Buraya da en kısa zamanda iş makinalarımız girerek çalışmalara başlayacak. Çalışmalar İskenderun başta olmak üzere Dörtyol, Payas ve merkez de başladı. Emek Mahallesi’nde kentsel dönüşüm başladı. Zemin etütlerini yapıp eğer zeminde bir sorun yoksa yerinde dönüşüm seçeneği sunacağız.

Çadırda yaşayan kalmayacak

Şuan 153 konteyner kentimiz var. 144 binden fazla vatandaşımızı ağırlıyoruz. 3 hafta içinde bütün çadırları kaldıracağız. Kayıplarla ilgili ise bizim elimizde olan veriler ışığında 23 Bin 450 vatandaşımız hayatını kaybetti. Buradan yaralı olarak gidip da başka illerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız da var. Kayıp vatandaş sayımız ortalama 24 Bin 500. Bizde ki kayıp müracaatı 211.

Kullanım suyunun muhatabı HATSU’dur!

Su konusunu içme suyu ve kullanma suyu olarak ikiye ayırmak lazım. İçme suyuyla ilgili AFAD başkanlığımız ortalama ayda 40 tır su almakta. Şimdi kullanım suyu daha farklı. Kullanma suyunun buradaki muhatabı HATSU ve Büyükşehir Belediyesi’dir. İçişleri Bakanlığı’mız kulanım suyu ile ilgili açıklamada bulunacak. İçme suyu ile ilgili de bu zamana kadar hiçbir vatandaşımızı mağdur etmedik.”