Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla il genelinde görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.
Masatlı, Antakya’daki bir kafeteryada düzenlenen toplantıda, basının, halkın doğru bilgiye ulaşması ve toplumun aydınlanması açısından önemli görev üstlendiğini söyledi.
Basın özgürlüğüne her zaman sahip çıkılması gerektiğini belirten Masatlı, “Bir ülkenin basını özgürse o toplum daha gelişmiş, farkındalığı daha artmış, demokrasisine daha çok bağlanmış, insan hak ve özgürlüklerini daha çok öncelemiş demektir” dedi.
Vali Masatlı, daha güzel bir dünya için basın mensuplarına çok ihtiyaçlarının olduğunu kaydederek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hatay’da deprem sonrası koordinatör vali görevini üstlendiğini ve yerel yönetimlerle ilgili çalışmaları yürüttüğünü ifade eden Vali Masatlı, “Hatay’ın tarihinin en zor döneminde sizlerle birlikte Hatay’ın inşasına ve insanlarına hizmet etme noktasına böyle bir görevin bana verilmesi onur vericidir. 6 Şubat ve devamındaki depremlerde hayatını kaybeden 50 bini aşkın insanımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz. Basın mensuplarımız da enkazın altında kaldı. Hayatını kaybeden basın mensuplarımızı da rahmetle anıyoruz. Deprem, bu coğrafyanın yazılı tarihinin en büyük felaketlerinden bir tanesi. Bilim adamları 800 yılda böyle bir afetin yaşanmadığını dile getirdiler. 6 Şubatta Gaziantep Nurdağı’na koordinatör vali olarak atandım. Daha sonra Mardin valimiz ve Şırnak valimiz geldi. Depremin 5. gününün sonunda Hatay’a geçmem yönünde emir geldi. Bakanlarımız, devletin yerel yönetimlerinden gelen görevliler, araç ve gereçlerle buradaydı. Burada altyapı ve yerel yönetimlerle ilgili çalışmalara yardımcı olmaya çalıştık. Hatay’da 3 aydan fazla kaldım. Buradaki insanlarımızla acısıyla tatlısıyla anlar yaşadık. Ramazan Bayramı’nı ve Kurban bayramını da burada geçirdim. Kamuda bir hemşerisi olabilmesi için orada bayram geçirmesi lazım derler. Ben, Hatay’da iki bayram geçirdim” dedi.
‘Hatay’ı yeniden inşa edeceğiz’
Afetin boyutunun ve etkilerinin çok büyük olduğuna dikkat çeken Masatlı, “Normal ihtiyaçlar değil, yeniden imarı bakımından da ciddi boyutları var. Birinci önceliğimiz insanların aç ve açıkta kalmaması. Bunun yanısıra kalıcı eserlerin yapılması, sosyal hayatın, eğitim hayatının ve ticaretin devam etmesi için gerekenlerin yapılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Hatay, kadim bir şehir. Tarihi eserlerle ilgili çalışmaları, anıt eserleri, meclis binası, Ulucami, Habib-i Neccar, uzun çarşı gibi pek çok tarihi eserin restorasyonuna başlandı. Tarihi de yeniden canlandırmış olacağız. Toplu konut çalışmaları ve yerinde dönüşüm çalışmamız başladı. 32 ofis kurularak proje ve yapı denetim ile yapı ve ruhsatlandırma ölçeğinde vatandaşlarımıza yardımcı olacak. Eğitim bizim için çok önemli. Eylül ayında inşallah okullarımızı açacağız. Buraya atanan öğretmenlerin barınma ve öğrencilerin taşıma işlemleriyle ilgileniyoruz. Hepimiz biz bir aileyiz. Herkes bir şeyler yapıyor. Nerede bulunduğumuzun hiçbir önemi yok, ne yaptığımızın önemi var. Bu süreçte sizlere de çok büyük görev düşüyor. Yapıcı özeleştirilere her zaman açığız. Hatay’la ilgili Türkiye’nin değil, dünyanın hassasiyeti var. Bu afet, burada yaşayan herkeste bir travma oluşturdu. Toplum olarak bu travmanın en kısa sürede atlatılması için hepimizin çaba göstermesi lazım. Hatay, 1939 yılının 23 Temmuz’unda anavatanın bir parçası olmak için bütünleştiyse, vatanın ayrılmaz bir parçası olarak buraya geldiyse buranın ihyasında da birlikte olacağız. Biran önce Hatay’ı eski günlerine kavuşturacağız” dedi.