Depremde ağır hasar alan Hatay’da 1 Haziran itibariyle gelmeye başlayan elektik, su, doğalgaz ve internet faturalarına vatandaşlar tepki gösterirken, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş TV programında HATSU’yu savundu.
Hatay genelinde hasarsız ve az hasarlı konut yada işyerlerine geriye dönük su, elektrik, doğalgaz ve internet faturası gönderilmesine il genelinde tepkiler yükselirken, Samandağ’da Hatay Deprem Dayanışması adı altında eylem yapan vatandaşlar yüklü faturalarını yakarak, ‘Faturalar iptal edilsin” çağrısında bulundu.
Depremin faturasını ödemeyeceklerini belirten vatandaşlar, “Vatandaşlarımız dayanışmayla evlerinden çadırlara akrabası – dostu üşümesin diye elektrik verdi. Hasarsız evlerde akrabalarını, yakınlarını, dostlarını barındırdı. Sizler bu dayanışmayı gösteren vatandaşlarımızı faturalarla mağdur ediyorsunuz. Hatay’da depremde yaşam durdu, ancak borçlandırma durdurulmadı. Afet bölgesine, depremden sonra toplu şekilde yollanan elektrik, su ve doğalgaz faturalarını
çıkarmayı durdurun. Depremin faturasını bizlere kesmek isteyenler bilsin, bu faturaları ödemeyeceğiz!” diyerek tepkilerini ortaya koydu.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem bölgesinde bulunan şehirlerdeki su ve elektrik faturalarını affetme yetkisinin sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi yetkisinde olduğunu belirterek, “Bizim fatura göndermemek gibi bir lüksümüz yok” dedi.
6 Şubat depremi sonrası Hatay Büyükşehir Belediyesi gelirlerinin yaklaşık % 40 ve altına düştüğünü ifade eden Başkan Savaş, “Su faturası tahsil etmediğimiz ve vergi gelirlerimiz de düştüğü için HATSU’nun personel maaşlarını da büyükşehir bütçesinden ödüyoruz. HATSU’nun personel maaşları 40 milyon, büyükşehrin ise 80 milyon lira. Şu an biz sadece personellerimizin maaşını ödeyebilecek duruma geldik. Elektrik ve su faturası gerçekten depremzede insanlara büyük bir yük. Ama bizim fatura göndermemek gibi bir lüksümüz yok. Kanun diyor ki; resmi kurumlar ürettiği ürün veya hizmeti resmi kurum da olsa bedavaya veremez. Ürettiği ürün veya hizmeti karla vatandaşa verebilir. Bizim su fiyatlarımız şu anda Türkiye’de 79. Sırada, yani bizden daha ucuz 2 il var sadece. Biz kanun gereği su faturalarını affedemiyoruz, almamazlık da yapamıyoruz. Sayıştay bizi denetlediği için zimmet çıkarıyor. Su faturalarının affı için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden kanun çıkması lazım. Bu deprem bölgesindeki 11 belediyenin sorunu” dedi.
Mecburiyetten dolayı 4 ay sonra su faturalarını gönderdiklerini ancak vatandaşları bir nebzede olsa rahatlatabilmek adına fatura bedelinin hepsini birden tahsil etmeyeceklerini vurgulan Savaş, “Her ayın faturası ile beraber geçmiş dönemin faturalarından birini tahsil edeceğiz yani 4 taksitle tahsil edeceğiz yine de bu şekilde dahi insanlara zor gelir. Deprem bölgesinde belediyeler tarafından alınan
su faturalarının 4 ay, 6 ay gibi bir süre hazine tarafından karşılanması için biz bakanlığa talepte bulunduk böyle olursa toplumla belediyeler karşı karşıya gelmez” dedi.