Hatay Valiliği Kültür-Sanat Merkezi’ndeki tarihi binada yeralan Vali Rahmi Doğan Kütüphanesi’ni bir yılda 42 bin kişi ziyaret etti. Hatay Devleti’nin Türkiye’ye katılma kararı aldığı tarihi binayı kamulaştırarak Hatay’a kazandıran Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın adını taşıyan kütüphane içerisindeki 2 bin 213 seçme kitapla, imkanları ve konforu sayesinde ders çalışan ve sınavlara hazırlanan öğrencilere 7 gün 24 ev ortamını aratmıyor. Vatandaşlar ve öğrencilerden ilgi gören kütüphane özellikle ders çalışan öğrencilerin müdavimi olurken, öğrenciler yer bulabilmek için sabahın erken saatlerinde sıraya giriyor.
Hatay Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Sabahattin Sağlam, kentin büyük bir ihtiyacı olan kütüphanenin, yıllarca amacı dışında kullanılan tarihi binaya çok yakıştığını ifade etti.
Vali Rahmi Doğan Kütüphanesi’nin kentte 24 saat açık tek kütüphane olduğunu aktaran Sağlam, kütüphanede tarih, coğrafya, edebiyat ve dini bilimlerle ilgili 2 bin 213 seçme kitabın bulunduğunu söyledi.
Sağlam, kütüphanede ev ortamını aratmayacak hizmetlerin sunulduğunu belirterek, “Kütüphanemizde 34 çalışma masası var, talep çok olduğundan bu sayı yetmiyor. Sabah 05.00 itibarıyla geliyorlar, yerlerini alıyorlar, bu akşama kadar devam ediyor, 24.00’den sonra sayı azalıyor. Sabah 5 itibarıyla yoğunluk tekrar başlıyor, sabah yerleşiyorlar, sonra gelenler sıraya kalıyor, bekliyorlar. Okul çıkış saatlerinde de yığılma oluşuyor. Bazı öğrencilerimiz kadrolu eleman gibi hareket ediyor, biz de elimizden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Burada öğrenciler internete bağlanabiliyor. 24 saat boyunca çay, kahve imkanının yanında yemeklerini evden getirebiliyorlar. Dolabımız, fırınımız var, istediği gibi çıkarıp yiyebiliyor veya dışarıdan söylüyor. Hiçbir şeye ihtiyaç duymuyorlar, biz burada her türlü olanağı sağlıyoruz” dedi.
Kütüphane Otomasyon Sistemi’nin 1 Ocak 2022’de devreye girdiğini kaydeden Sağlam, o tarihten itibaren toplam 42 bin öğrenci ve vatandaşın buradan faydalandığını söyledi.
“Bu kütüphane ev ortamından daha verimli”
Kütüphane hizmetlerinden yararlanan öğrencilerden Cemil Ergüven (18), üniversite sınavlarına hazırlandığını ve düzenli olarak kütüphaneye geldiğini belirterek, “Kütüphanede daha rahat ders çalışabildiğim için gittiğim dershaneyi bıraktım. Sabaha karşı 04.00 – 4.30 gibi kütüphaneye geliyorum, akşam 18.00’a kadar burada ders çalışıyorum. Burası sessiz, sakin, belli başlı kuralları var. Burada 20 dakika molalarımız var. Molaları uzattığımızda yerimizi kaptırıyoruz, bu durum da bizi derse daha çok teşvik ediyor. Burada çok güzel konsantre oluyorum” diye konuştu.
Öğrencilerden 18 yaşındaki Meleknur Dağlı da günün büyük çoğunluğunu kütüphanede geçirdiğini, sabah 05.00’de geldiği kütüphanede gece geç saatlere kadar ders çalıştığını belirterek, “İnternet imkânının bulunması ve sessiz bir ortamın olması bizim açımızdan çok iyi. Burada insanları gördükçe çalışma hevesimiz artıyor ve daha çok odaklanabiliyoruz, ev ortamından daha verimli geçiyor. Sabaha kadar da açık olması hepimiz için avantaj, hatta aşağıda sürekli sıra oluyor, beklememek için sabah çok erken gelmemize rağmen sürekli dolu oluyor” dedi.