Engellilere doğru yaklaşım nasıl olmalı?

İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar Özdemir, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada ‘Engelli bireylere nasıl yaklaşılmalı ve onlara nasıl davranılması’ gerektiği konularında kamuoyuna bilgiler verdi.

Engelli vatandaşlarla ilgilenmenin statü gözetmeksizin toplumun her bir bireyinin sorumluluğu olduğunu ifade eden Özdemir, engelleri aşmanın da öncelikle zihinde başladığını vurguladı.

Aşırı ya da daha az ilgi göstermenin engelli kişileri negatif yönde etkileyebileceğini ifade eden Özdemir, “Engelli olmak, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişi olarak tanımlanıyor. Bu durum, doğuştan olduğu gibi hastalıklar veya kazalar sonucu da ortaya çıkabiliyor. Engelliler; özellikle toplumun kendisine yönelik olumsuz tutumlarından dolayı içe kapanma, işe yaramama, yetersizlik duygusu, güvensizlik, endişe, korku ve ümitsizlik gibi duygular yaşayabilirler.  Sonuç olarak etkinliklere katılmama, çekingenlik, yalnız kalma eğilimi gösterebilir,  daha çok bireysel etkinliklere yönelebilir ve uyum sorunları yaşayabilirler. Ayrıca yaşadıkları kayıp duygusu, buna ilişkin öfke ve çaresizlik ruhsal sorunların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir ve daha da pekiştirebilir. Tüm bu sorunlar engellilere yönelik geliştirilen sağlık ve sosyal politikalarda dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Engelli bireyleri topluma kazandırmak için yaptığımız girişimlerden ötürü bazen onları toplumdan uzaklaştırabiliyoruz. Bu hassas konuyla ilgili doğru bilgiye sahip olmak ve bu bilgileri uygulamak meslek, statü gözetmeksizin toplumun her bir bireyinin sorumluluğudur. Engelli bireylerle iletişim kurarken, aşağılayıcı cümleler kurmaktan kaçınılmalı ve acıma duygusuyla yaklaşılmamalıdır. İletişim kurarken küçümseyici ifadeler kullanmak veya kişiye farklı yaklaşımlarda bulunmak kendilerini bir birey gibi görmediğinizi hissettirmektedir. Bu tutumlar yerine, engelli bireyin yaşamını zorlaştıran sorunlar en aza indirilmeye çalışılmalı, hoşgörülü olunmalı, sevgi ve saygı gösterilmelidir. Diğer insanlara nasıl davranılıyorsa engelli bireylere de öyle davranılmalıdır. Çünkü engelliler bedensel veya zihinsel bakımdan farklı ihtiyaçları olan insanlardır. Aşırı ya da daha az ilgi göstermek engelli kişileri negatif yönde etkileyebilir. Unutulmamalıdır ki engelleri aşmak, öncelikle zihinde başlar” dedi.