İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin motorlu araçlar teknolojisi alanında eğitim alan 90 öğrencisi, iş dünyasına teorik ve pratik eğitimlerle hazırlanıyor. Motorlu araçlar teknolojisi alanında okuyan lise öğrencileri, arızaların tespit ve tamir süreciyle ilgili derslerde öğrendikleri bilgileri sanal gerçeklik gözlüğüyle haftada 10 saat aldıkları eğitimle pekiştiriyor. Sanal derslerle, öğrencilerin uygulama sırasındaki hata paylarının en aza indirilmesi amaçlanıyor.
Okul müdürü Yusuf Yıldırım, Türkiye’deki 55 AR-GE okulundan biri olduklarını belirterek, meslek lisesi olarak dijital dönüşümü yakından takip ettiklerini, bazı bölümlerde “metaverse uygulaması” başlattıklarını dile getirdi.
Yıldırım, öğrencilerin, çalışma hayatına sanal ortamda hazırlanma şansı bulduğunu ifade ederek, “Milli Eğitim Bakanlığınca uygulamamız, AR-GE projesi olarak desteklendi. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz, sanal gerçeklik ortamında mesleki eğitimlerini tamamlayabilecekler. Sanal gerçeklik gözlüğüyle yapılan uygulamalarda öğrencilerimiz, otomobil veya kamyonlardaki bütün parçaları tanıma imkanı buluyor, çalışma ortamını birebir yaşayıp görüyor. Türkiye’nin otomobili Togg seri üretime başladı. Okulumuza imkan verilmesi halinde elektrikli araçlarla ilgili de metaverse uygulaması yapabiliriz” dedi.
– “Uygulama çok yüksek düzeyde ve başarı getiriyor”
Bilişim teknolojileri öğretmeni Nasreddin Taçyıldız da sanal gerçeklik gözlüğüyle yapılan eğitimlerin, öğrencilerin meslekleriyle ilgili pratik yapmasını sağladığını belirtti.
Eğitimin, gerçek uygulamaya çok yakın olduğunu söyleyen Taçyıldız, “Öğrenciler düğmeye basarak aracın motorunu gözlerinin önüne getiriyor. Motorun aksamlarının çalışma prensibini de ilgili menüden öğrenebiliyor. Bütün öğrenciler aracın motor aksamını söküp, içerisindeki parçaları görme şansı elde edemiyorlar ama gözlüğü taktıklarında sanal ortamda sanki kendileri yapıyormuş gibi o anı birebir yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.