Doğu Akdeniz koylarında, popülasyonu hızla artan istilacı türdeki çizgili kedi balıkları su altı kamerasıyla görüntülendi. Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan’ın ekiplerle Yayladağı Hırlavuk koyuna yaptığı dalışın su altı kamerası görüntülerine küresel iklim değişikliğiyle Akdeniz’e gelen ve sayıları her geçen gün artan çizgili kedi balıklarının sürüler halinde hareket ettiği gözlenirken, görüntülere aslan balığı ile leopar vatozu da yansıdı.
Belgesel yapımcısı Ceylan, çok sayıda canlı türüne ev sahipliği yapan Doğu Akdeniz’deki koyların, bentik alanda (su kütlesinin en dibindeki ekolojik bölge) yaşayan deniz canlılarının Türkiye kıyılarına ilk giriş yaptığı yer olarak bilindiğini söyledi.
Denizlerde istilacı türlerin başında aslan balıklarının geldiğini ifade eden Ceylan, “Devamında uzun dikenli deniz kestaneleri inanılmaz bir popülasyon artışıyla neredeyse derinlerin hakimi konumuna geldi. 2016 yılında Türkiye kıyılarında ilk kaydı verilen çizgili kedi balığı şimdi inanılmaz yayılım gösteriyor. Indo-Pasifik kökenli türü yıllar önce Filipinler’de görüntülemiştim. Şimdi ise Samandağ’da kayda alıyorum” dedi.
Kedi balığının dalgıçlar için de tehlikeli olduğunu vurgulayan Ceylan, ” kedi balığının ekonomik bir değeri bulunmadığı gibi, dikenleri de son derece zehirlidir. Tahrik edip yakalamaya çalışılmazsa dalgıçlar için bir tehlikesi olmaz. Ancak, avcılık yaparken oltanıza takılması ve sizin dokunmanız oldukça riskli. Uzak Doğu’da birçok ülkede yaralanma vakaları kayıtlanmıştır. Bilim insanları uyarılarında, öldürücü olabileceklerini belirtiyor olsalar da henüz böyle bir kayıt yok ya da duyulmamıştır” diye konuştu.
Çizgili kedi balığı zehirler!
Ceylan, Hatay kıyılarının sıcak olduğunu ve aralık ayına kadar dalış yapılabildiğini belirterek, bu konuda kendilerine yardımcı olan Hatay ve Keldağ dalış merkezlerine teşekkür etti.
,
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Köşker de tropik bölgelerde uzun süredir bilinen ve zehirli olan çizgili kedi balıklarının Türkiye’deki denizlerde de görüldüğünü belirtti.
Bu balıkların sırt ve göğüs yüzgeçlerinde bulunan dikenlerde ve derilerinde insanlar için tehlikeli toksinler olduğunu aktaran Köşker, “Çizgili kedi balıklarının zehir bezleri, sırt ve göğüs yüzgeçlerindeki omurgaya bağlı dikenlerde bulunur. Zehirlenme durumunda önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Çizgili kedi balığının dikeni battığında, zehir bezi hücrelerini çevreleyen kılıf yırtılır ve zehir yaraya salınır. Zehirlenme durumunda yaralanan bölgede ağrıya neden olur, bunu morarma, uyuşukluk ve şişme izler. Zehirlenme durumunda dikenin battığı bölgeye sıcak su uygulanması ve hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir” dedi.
Akdeniz ülkelerinde 2003’den bu yana kayıt altına alınan çok sayıda zehirlenme vakası bulunduğunu vurgulayan Köşger, amatör ya da profesyonel balıkçılar başta olmak üzere sağlık personelinin de doğru müdahale için zehirli balık türleriyle ilgili bilgi sahibi olması gerektiğini kaydetti.