Ulusal Pamuk Konseyi(UPK) Araştırma ve Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cafer Mart, Hatay’da bulunan Progen Tohum AR-GE İstasyonu’nda yapılan çalışmalarla 8 yerli tohum çeşidinin geliştirildiğini açıkladı. Burada yıllık üretilen 10 bin ton tohumun yurtiçi ve yurtdışına satıldığını ifade eden Mart, yerli tohumlara talebin çok fazla olduğunu ifade etti.
Yunanistan, İspanya, Azerbaycan, Kırgızistan ve Tacikistan gibi ülkelere tohum ihracatı gerçekleştirildiğini ve her yıl talebin daha da arttığını ifade eden Mart, son derece stratejik bir ürün olan pamuğun ülkedeki ekim alanının da bu yıl arttığını söyledi.
Pamuğun lifinden çiğidine kadar her unsurunun farklı sektörler için ham madde olduğunu aktaran Mart, “Geçen yıl ülke genelinde 432 bin hektar alanda ekimi yapılan üründen 2,25 milyon ton kütlü pamuk alındı. Bu yıl 550 bin hektar civarında ekim alanı gerçekleşti ve buradan da 2 milyon 750 bin ton kütlü pamuk bekliyoruz. Bunun karşılığı da 1 milyon tona ulaşan elyaf anlamına geliyor. Pamuk, 30’a yakın sanayide ham madde olarak kullanılıyor. Başta yağ, çiğit, küspe, barut ve tekstil yapımı olmak üzere ekonomiye ciddi katkı sağlıyor” dedi.
Mart, birçok sektör için ham madde olan pamuğun geliştirilmesi, kalitesinin ve tohum çeşidinin artırılması için de önemli çalışmalar yapıldığını dile getirdi.