Çocukların sağlıklı olabilmeleri için beslenmelerine özen göstermeleri çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme ile özellikle okul çağındaki çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimlerine katkıda bulunarak, sağlıklı ve zinde bir şekilde eğitim-öğretim süreçlerine konsantre olmalarını sağlayıp okul başarıları artırılabilir. Peki, bu nasıl olacak?
Her gün muhakkak 1 yumurta tüketimi çok önemlidir. Anne sütünden sonra en sağlıklı protein kaynağı yumurta, içerdiği tüm aminoasitlerle çok besleyici bir besin olarak muhakkak kahvaltıda çocukların beslenmesinde yer almalıdır. İçeriğinde yer alan kolin ile beyin gelişimi ve hafıza kuvvetlendirmeye destek bir besindir.
Günde 2 bardak süt tüketimi, çocukların sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Bunun yanında yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin de beslenme düzenine dâhil edilmesi gerekmektedir. Kahvaltıda ve yatmadan bir buçuk iki saat kadar önce tüketilen birer bardak süt kalsiyum gereksinmesine destek olacaktır.
Haftanın 2 günü balık tüketimi, çocuğun zihinsel ve bilişsel gelişimi adına katkı sağlayacaktır. Sağlıklı yağ asitlerinden omega 3 kaynağı olan balık çocuklarda öğrenme kolaylığı sağlayacaktır. Omega 3’ün bir diğer kaynağı ceviz de çocukların beslenme düzenine dâhil edilebilir.
Sebze ve meyveler vitamin ve mineral deposu olarak sofralarda yer almalıdır. Aynı zamanda posa içeriği bakımından zengin besin grubu olan bu ikili çocuklarda sindirim problemlerinin önüne geçecektir. Yeterli posa(lif) tüketimi sindirim problemlerinin yanı sıra birçok hastalığa karşı koruyucu özellik gösterir.
Tahıllar oldukça besleyici aynı zamanda doyurucu, b vitaminlerinden zengin, posa kaynağı, enerji verici besinlerdir. Bitkisel protein kaynağı olan tahılların çocukların beslenmesinde yeri büyüktür. Tam tahıllı ekmek tüketimi, bulgur, karabuğday, yulaf tüketimi çocukların sağlığına katkıda bulunacaktır.
Dost bakterilerle çocuklarınızı tanıştırın. Probiyotikler, hem sindirim sistemini düzenlemede hem de bağışıklığı desteklemede oldukça etkilidir. Bağırsak mikrobiyotasındaki dengenin bozulması ile birlikte çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Yoğurt, peynir, kefir, sirke, tarhana, lahana turşusu dost bakteriler içeren besinlere örnek verilebilir. Bazen dışarıdan destek olarak takviye ürünlerle de çocuk beslenmesi, faydalı bakterilerin zenginleşmesi adına desteklenebilir.
Çocuklarda d vitamini eksikliği ya da yetersizliği büyük problemler doğurabilir. Bağışıklık sisteminden tutun da, sağlıklı kemik gelişimi için oldukça önemli olan d vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Çocukların uygun hava koşullarında yarım saat kadar güneşten faydalanmaları ihmal edilmemelidir.
Demir eksikliği çocuklarda kansızlık(anemi) problemi ortaya çıkarabiliyor. Bu durum çocukların beyin gelişimini de olumsuz etkileyebiliyor. Çocukların demir seviyeleri muhakkak değerlendirilmeli ve desteklenmelidir.
Zihinsel kapasitenin azalmaması ve çocuklarda gelişim yetersizliği ile karşılaşılmaması için önemli minerallerden bir diğeri de çinkodur. Saçların sağlıklı uzaması, tat-koku duyularının gelişmesi için oldukça önemlidir. Çocukların beyin ve göz gelişimi için muhakkak çinko minerali ile beslenmeleri gerekmektedir. Et ve ürünleri, deniz ürünleri, tam tahıllar beslenme düzeninde yer almalıdır.
Yorgunluk, dikkat dağılımı, algılamada zorluk yaşamaması için B12 vitaminine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kaynakları ise sadece hayvansal besinlerdir. Çocuğunuzu, düzenli olarak haftada en az 5 gün yumurta, 2-3 gün kırmızı et ve günde 3 porsiyon yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri tüketmesini konusunda destekleyin.
Sofralarda besin çeşitliliği çok önemli. Çocuğunuzun öğünlerinde her besin grubundan bir besinin bulunması yeterli ve dengeli beslenebilmesi adına çok önemlidir.
Bir yetişkin ve çocuğun porsiyon ölçüsü birbirinden çok farklıdır. Bir ebeveyn olarak sizi doyurmayan miktarlar, çocuğunuzu da doyurmayacaktır yanılgısına düşmemelisiniz. Bu konuda zorluk yaşıyorsanız ya da kontrolsüz besin tüketen bir çocuğunuz varsa, porsiyon yeterliliği bakımından bir diyetisyenden destek alabilirsiniz.