Hatay’ı tanıtmak için büyük bir çaba harcayan Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Ulusal Kanal’da Gazeteci Yazar Lütfü Akdoğan’ın sunduğu “Söyleşi” programının canlı yayın konuğu oldu. Projelerini, EXPO 2021 ile ilgili yapılan çalışmalar ve UNESCO Gastronomi şehri ilan edilen Hatay’ın yemeklerinin konuşulduğu programda Başkan Lütfü Savaş, şehrin albenisini arttıracak her türlü projenin yapıldığını veya yapımı için yatırım planlamasına dâhil edildiğini belirtirken, Samandağ’a bir Kurvaziyer liman, İskenderun’a bir marina ve Hatay genelinde 6 adet liman müjdesi verdi.
Gazeteci Yazar Lütfü Akdoğan’ın, ‘Bir Hatay’lı olarak Hatay ve Antakya’nın harabeden çıktığını söyleyebilirim. Kısa zamanda çok iyi şeyler yapılmış.. Size çok teşekkür ederim. Tanrı size bir cennet bahşetmiş” sözlerine istinaden, Başkan Savaş da “Yaradan herşeyi vermiş.. Bize de bunu değerlendirmek kalıyor” dedi.
EXPO alanları belirlendi!
Canlı yayında Hatay’ın öneminden ve zenginliklerinden bahseden Başkan Savaş, “Sahip olduğu zenginliklerle barışa katkı sağlayan, sevgi üreten başka bir il yok. 4 mevsim turizmin her çeşidine elverişli, 3 mevsim denize elverişli bir doğa harikası başka bir il yok. İpek yolu, hac yolu buradan geçmiş.. İskenderiye, Roma ve Hatay Roma döneminin en önemli üç limanı ve ticaret merkezi .. Burası 13 medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetler mutfağımıza çeşitli izler bırakmış. Denizi, kumu, yaylaları, tarım alanları, sanayi alanları, kaplıcaları, mutfağı… Her şeyi var… Bize de bunu değerlendirmek kalıyor. Expo güzergâhını belirlemek için hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Tayland EXPO Yönetim Kurulu ile EXPO alanlarını belirledik. Defne ve Antakya’da Doğanköy ve Kisecik arasında 200 dönüm arazi ileİskenderun, Arsuz ve Belen’in tam ortasında kalan Nardüzü’nde 170 dönüm alan üzerinde de ikinci bir EXPO alanı yapılacak. Toplamda 370 dönümde botanik ve tıbbı aromatik bitkiler sergilenecek. Yaklaşık 2500 çeşit bitkimiz var. 850 civarında da tıbbı aromatik bitkiye sahibiz” diyerek, organizasyonun eksiksiz tamamlanması için her ayrıntının düşünüldüğünü söyledi.
“Ortadoğu’daki kaosun gölgesinde değiliz”
Büyükşehir belediyesi olarak bir yandan önemli projeler hayata geçirirken, diğer taraftan da tarihi dokuyu canlandırmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Lütfü Savaş, “Hatay’ı eskitmeden, eski görkemli günlerine dönüştürmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken yorulmuş, yıpranmış, altyapısı çökmüş bir şehirden bahsediyoruz. Altyapı çalışmaları ile birlikte tarihi dokunun canlanması için de çaba veriyoruz. Altyapıda en çok hamle yapan belediyeyiz. Tarihi dokunun canlanması için birçok esere imza attık ve işadamlarımızın destekleriyle onaracağımız 1150 tane tarihi eser var. Hatay’a hizmet etme onurunu yaşıyoruz. Hatay adına yapılması gereken ne varsa, gücümüz nispetinde yapmaya çalışıyoruz. Ancak, devlet, hükümet ve yerel inisiyatifin birbiriyle aynı şeyi düşünmesi ve aynı mevzide gitmesi lazım. Bu konuda büyükşehirler arasında en fazla sıkıntı çeken belediye biziz. Ayrıca, Hatay, Türkiye’nin en huzurlu şehri.. Bu nedenle, Ortadoğu’daki kaosun gölgesinde sakin durduğumuzu da ispatlamamız lazım. Hatay, kaos içerisinde gösterildiği için buraya gelecek insanların kafalarındaki soru işaretlerini kaldırmamız lazım” derken, Hatay’daki turizmi canlandırmak ve turist çekmek adına projeleri arasında dalma merkezi oluşturulması ve deniz otobüsü gibi çalışmalar olduğuna değindi.
Başkan Savaş program sonunda, 600 çeşit yemeğiyle ‘Dünya Gastronomi Şehri’ olmaya hak kazanan Hatay Mutfağı’ndan tava, kekşek, kağıt kebabı, içli köfte gibi bir çok lezzetin nasıl yapıldığını görsel bir sunumla anlattı.