Hatay’ı 6 ayda 202 bin turist gezdi

Doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez rotaları arasında yeralan Hatay’daki müze ve ören yerlerini ocak- haziran döneminde 202 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Kente gelenlerin ziyaret ettiği yerlerin başında Hatay Arkeoloji Müzesi’nin geldiğini aktaran Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, Hristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi’nin de ziyaretçilerin ilgisini çeken önemli yerlerden biri olduğunu söyledi.

Ersoy, Hatay Arkeoloji Müzesi, St. Pierre Kilisesi, Titus Tüneli ve Beşikli Mağara’yı yılın ilk 6 ayında toplamda 202 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirterek, “Müzemiz, 10 bin metrekarelik bir alana sahip ve 3 bin 500 metrekarelik mozaik sergileme alanıyla dünyanın en büyük mozaik müzesidir. Mozaiklerimiz Roma dönemi villalarının, palestraların ve resmi kurumların tabanlarında bulunan mozaiklerdir. Müzemize çok sayıda ziyaretçi geliyor. Geçen yıl pandemi nedeniyle ziyaretçi sayımız ilk 6 ayda 20 bin olmasına rağmen bu yıl 96 bin oldu. Anadolu’nun tüm bölgelerinden gelen çok sayıda kişi müzemizi ziyaret ediyor. Özellikle hafta sonları bir ziyaretçi patlaması yaşanıyor. Bu da bizi çok memnun ediyor. İspanya, Amerika ve özellikle Kore’den ziyaretçi geliyor. Bu kadim, güzel mozaikleri görmeleri için şehrimize tüm ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Yıl sonuna kadar müzemizi 250 bin kişinin ziyaret edeceğini tahmin ediyoruz.”

Turistlerin ilgisini çeken St. Pierre Kilisesi’nin mağara kilise özelliği taşıdığını belirten Ersoy, “Kilisemiz dünyanın ilk mağara kilisesi ve Hristiyanların ilk ‘Hristiyan’ adını aldığı yer. Geçen yıl pandemi nedeniyle maalesef ilk 6 ayda 17 bin kişi ziyaret etmişti. Bu sene aynı dönem itibarıyla 71 bin ziyaretçiye ulaştı. Hatay’a gelen ziyaretçilerimizin mutlaka gezip görmesi gereken bir kilisedir” diye konuştu.

Ersoy, Hatay’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin görmeden gitmemesi gereken yerlerden birinin de Titus Tüneli ve Beşikli Mağara olduğunu dile getirdi.

Titus Tüneli’nin Roma döneminde insan eliyle yapıldığını anlatan Ersoy, “Titus Tüneli, dağdan gelen sel sularının limana dolmasını önlemek için bin esirin ellerindeki murçlarla yaptığı bir tüneldir. Aynı bölgede bulunan Beşikli Mağara ise Seleucia Pieria Antik Kenti’nin nekropol alanıdır. Geçen yıl ocak-haziran ayları arasında Titüs Tüneli ve Beşikli Mağara’yı 16 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl itibarıyla da ilk 6 ayda 35 bin kişi gezdi” dedi.

Bir cevap yazın