Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO), 11’nci coğrafi işaret tescil belgesini Hatay künefesinin olmazsa olmazı künefelik peynirine aldı. İlk olarak künefeye tescil alan, geçtiğimiz haftalarda da 10’ncu ürün olarak ceviz reçeline coğrafi işaret alan ATSO, Antakya Künefelik Peyniri’ne tescil aldıklarını künefe şovu ile duyurdu.
Gastronomi şehri Hatay’ın lezzetlerine marka tescili kazandırma çalışmalarını sürdüren ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “Leyla’nın Mecnun’u varsa Künefe’nin de peyniri var. Bordo Beyaz’dan, Künefe Peynir’den Ayrılmaz” diyerek, künefelik peynirinin önemine dikkat çekti.
Hatay’ın eşsiz mutfak kültürü ve ürün çeşitliliği ile müstesna bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Çinçin, “Odamız, bu bilinçle Antakya Künefelik Peyniri’ne 11. Coğrafi İşaretli ürünü almış ve atalarımızdan bizlere miras kalan lezzetleri koruyarak gelecek kuşaklara aktarılması yolunda büyük bir başarıya imza atmıştır. Aynı zamanda Antakya Künefesi’nin uluslararası tesciline de müracaat etmiş bulunmaktayız. Kısa süre içerisinde bunun da müjdesini vereceğiz” dedi.
Farklı şehirlerde değişik peynir cinsleri olduğunu ancak, Antakya künefesinin lezzetinin sebebinin Antakya künefelik peyniri olduğunu ifade eden Çinçin, “Künefeyi birçok şehirde yapıyorlar. Zaman zaman bu peynire ulaşamadıkları için kaşar peyniri veya değişik peynir cinslerinden künefe yapmaya çalışıyorlar. Ama yapılan ürünün sadece adı künefe oluyor. Lezzeti künefe olmuyor” dedi.