Tarih kokan nekropol, turizme katkı sunacak

Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, farklı din ve mezheplerden insanların bir arada hoşgörü ve kardeşlik içerisinde yaşadığı Hatay’da ilçelerinde bulunan Roma dönemine ait nekropolun (eski mezarlık alanları) turizme kazandırılacağını söyledi.

Kaymakam Uygur, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta Yunushan Mahallesi’nde, zeytin ağaçlarının ve doğal güzelliklerin arasında bulunan kaya mezarların bilinirliğinin ve ziyaretçi sayısının artması ile turizmden hak ettiği payı alması için Altınözü Belediyesi işbirliğiyle “Yunushan Gelinler Dağı Nekropolü Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi” hazırladıklarını ve rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmasının başladığını ifade etti.

Adana Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü’nden alınacak onayla Roma dönenime ait 18 kaya mezarının bulunduğu alanda fiziki iyileştirme çalışmalarının başlayacağını anlatan Uygur, “Altınözü ilçemiz tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Bu medeniyetler ömürlerini tamamlayıp tarihin sayfalarında yerini alırken arkalarında medeniyetten izler bırakmışlar. Bunlardan bir tanesi de Yunushan Gelinler Dağı Nekropol alanıdır. Hatay’a gelen turistlerin Altınözü rotasını da çizmesi hedefimiz. Bu noktada emin adımlarla ilerliyoruz. Nekropol’de 75 bin metrekarelik bir alan üzerinde 18 kaya mezarı bulunuyor. Kaya mezarlarının üzerinde çeşitli motifler, steller, koç başları bulunuyor. Özel bir işçilikle işlenmiş. Burayı öne çıkartacak adımlar atacağız” dedi.

Proje kapsamında alanda yürüyüş alanları yapılıp, misafirlerin karşılandığı ve ihtiyaçlarının giderebildikleri kafeteryaların yapılacağını bildiren Uygur, “Burada yerel üreticilerimizin gelen turistleri ağırlayabilecekleri ve onlara yerel ürünleri sunabilecekleri alanlar olacak” dedi.

 

Bir cevap yazın