Hatay’da son 66 yılın yağış rekoru!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2026 Su Yılı 10 Aylık Alansal Yağış Raporu’na göre Hatay, son 66 yılın en yüksek yağışının kaydedildiği 10 il arasında yeraldı.

Türkiye’de 1 Ekim 2025-31 Temmuz 2026 dönemini kapsayan 2026 su yılının 10 aylık döneminde son 66 yılın en yüksek 10 aylık su yılı yağışıyla, yağışların tarihi seviyeye ulaştığı iller Adana, Düzce, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa ve Niğde ile birlikte Tokat’ta olarak kaydedildi. Hatay’ın bulunduğu Akdeniz’de söz konusu 10 aylık dönemde metrekareye 924,9 kilogram yağış düştü.

Yağışlar tüm bölgelerde normalin üzerinde

Verilere göre Türkiye genelinde söz konusu dönemde metrekareye ortalama 693 kilogram yağış düştü. Türkiye genelindeki yağışlar, uzun yıllar ortalamasının yüzde 30 iken, geçen yılın aynı döneminin yüzde 76 üzerinde gerçekleşti.

Bölgesel yağışlar, Türkiye’nin 7 bölgesinin tamamında hem normalinin hem de geçen yılın aynı döneminin üzerinde gerçekleşti. Normaline göre en fazla artış yüzde 47 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ölçüldü. Güneydoğu Anadolu’yu yüzde 45 ile Akdeniz, yüzde 33 ile Doğu Anadolu, yüzde 29 ile Ege, yüzde 28 ile İç Anadolu, yüzde 18 ile Karadeniz ve yüzde 11 ile Marmara izledi.

Geçen yılın aynı dönemine göre ise yağışlar, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 100’den fazla arttı. Ege Bölgesi’nde yüzde 79, Doğu Anadolu’da yüzde 74, Marmara’da yüzde 62, Karadeniz’de yüzde 22 artış kaydedildi.

Su yılının 10 aylık kümülatif yağışlarında Akdeniz Bölgesi son 66 yılın, Doğu Anadolu Bölgesi son 38 yılın, İç Anadolu Bölgesi son 15 yılın, Ege Bölgesi son 11 yılın, Karadeniz Bölgesi ise son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

10 ilde son 66 yılın en yüksek yağışı

İller genelinde en fazla yağış metrekareye 1347,7 kilogramla Rize’de, en az yağış ise 370,4 kilogramla Iğdır’da ölçüldü.

Su yılı yağışları Bursa ve Sinop’ta normalleri civarında, Tekirdağ ve Artvin’de normallerinin altında, diğer tüm illerde ise normallerinin üzerinde gerçekleşti.

Adana, Düzce, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Osmaniye, Tokat, Manisa ve Niğde’de son 66 yılın en yüksek 10 aylık su yılı yağışı kaydedildi.

Bölgesel olarak 10 aylık dönemde metrekareye Akdeniz’de 924,9, Güneydoğu Anadolu’da 769,6, Ege’de 740,4, Karadeniz’de 709,9, Doğu Anadolu’da 678,9, Marmara’da 673,6 ve İç Anadolu’da 480 kilogram yağış düştü.