Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), son günlerde bazı konteyner kentlerin kapatılması ve tahliye süreçleriyle ilgili kamuoyunda gündeme gelen iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bazı çevrelerde dile getirilen ‘vatandaşların zorla çıkarıldığı’ yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, başlangıçta yüzlerce hatta binlerce ailenin yaşadığı konteyner kentlerde zamanla nüfusun azalması nedeniyle aynı ölçekte hizmet sunmanın kamu kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir kullanımı açısından mümkün olmadığını belirtildi.
Konteyner kent tahliyelerinde önceliğin kalıcı konutuna kavuşanlara, adına kayıtlı konutu bulunanlara, ekonomik olarak kiralık konuta geçebilecek durumda olanlara ve hak sahibi olmayan kamu görevlilerine verildiği belirtilirken, Buna karşılık hak sahibi olmasına rağmen konutu henüz teslim edilmeyen veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılan incelemeler sonucunda barınma ihtiyacının devam ettiği belirlenen vatandaşların ise konteynerlerde barınma desteğinin sürdüğü ifade edildi.
AFAD’tan yapılan kamuoyu bilgilendirmesinde şu ifadeler yeraldı: “Bazı konteyner kentlerin kapatılması sürecinde vatandaşlarımızın “dışarı çıkarıldığı” yönünde yapılan değerlendirmeler gerçeği yansıtmamaktadır.

Bir konteyner kent; güvenlik, sağlık hizmetleri, temizlik, elektrik, su, kanalizasyon, bakım-onarım hizmetleri ile idari personel desteğini kapsayan bütüncül bir sistem olarak işletilmektedir. Başlangıçta yüzlerce hatta binlerce ailenin yaşadığı Geçici Konaklama Merkezlerinde, zaman içerisinde kalan hane sayısının önemli ölçüde azalması durumunda, söz konusu hizmetlerin aynı ölçekte sürdürülmesi kamu kaynaklarının etkin, verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanılması açısından mümkün olamamaktadır.
AFAD Başkanlığımızın talimatına istinaden yürütülen tahliye süreci ile nüfusu azalan Geçici Konaklama Merkezlerinin, tesis kapasitesi uygun GKM’lerde toparlanarak sayının azaltılması aşamasına geçilmiştir. Bu kapsamda, konutunu teslim almayı bekleyen hak sahibi vatandaşlarımız ile Geçici Konaklama Merkezlerinde kalan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız barınmasız bırakılmamakta; Başkanlığımızın kayıtlı, altyapısı aktif, güvenlik ve sosyal hizmetleri eksiksiz devam eden en yakın konteyner kentlere nakledilmektedir. Amaç vatandaşlarımızı konteynerden çıkarmak değil, daha sürdürülebilir koşullarda barınma hizmetini kesintisiz devam ettirmektir.
Konteyner kent tahliyelerinde öncelik ise her zaman kalıcı konutuna kavuşan, adına kayıtlı konutu bulunan veya ekonomik olarak kiralık konuta geçebilecek durumda olan vatandaşlarımız ile hak sahibi olmayan kamu görevlilerimizin konteynerlerden ayrılmasıdır. Buna karşılık, hak sahibi olup konutu henüz teslim edilmemiş ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nca yapılan incelemeler sonucunda barınma ihtiyacının devam ettiği tespit edilen vatandaşlarımız için konteyner barınma desteği devam etmektedir.
Devletimizin temel yaklaşımı açıktır: Hiçbir ihtiyaç sahibi vatandaşımızı mağdur etmeden, kamu hizmetlerini en verimli şekilde sürdürmek ve vatandaşlarımız kalıcı konutlarına kavuşuncaya kadar gerekli desteği sağlamaya devam etmektir.”

