İskenderun Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, sanat ve akademi dünyasını bir araya getiren 15. Uluslararası Müzik ve Dans Kongresi başladı. İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı ev sahipliğinde, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kuzey Makedonya’dan 19 üniversitenin paydaşlığında düzenlenen kongrenin açılışına İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel, İskenderun Kaymakamı Muhammet Önder, Belen Kaymakamı Onur Şan, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Akyürekoğlu, Kongre Başkanı Prof. Dr. Kürşad Gülbeyaz, İSTE Rektör Yardımcıları, Rektör Danışmanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programa ayrıca vatandaşlar ile Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kuzey Makedonya’dan farklı üniversitelerden gelen akademisyenler, sanatçılar ve basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılışında ilk konuşmayı yapan Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mustafa Küçüktüvek, 15. Uluslararası Müzik ve Dans Kongresi’ne ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, kongrenin kültür ve sanatın evrensel dili aracılığıyla şehrin yeniden canlanmasına katkı sunacağına inandıklarını ifade etti. Konuşmasında konservatuvar hakkında kısa bir bilgilendirme de yapan Küçüktüvek, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antakya Devlet Konservatuvarı ile ortak bir konser gerçekleştirileceğini ve bu konser kapsamında konservatuvara önemli katkıları bulunan merhum Mustafa Yazıcı’nın da anılacağını söyledi.

Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı’nın yeniden ayağa kalkmasında başta Rektör Prof. Dr. Mehmet Duruel olmak üzere destek veren herkese teşekkür eden Küçüktüvek, kongrenin gerçekleşmesinde önemli katkıları bulunan Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Hamit Basık’a da ayrıca teşekkür etti.
Ardından söz alan İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel, farklı şehirlerden ve ülkelerden akademisyenlerin, sanatçıların ve araştırmacıların İskenderun’da bir araya gelmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Böylesine kapsamlı ve uluslararası ölçekte bir organizasyonun Hatay’da gerçekleştirilmesinin şehrin kültürel ve akademik hayatı açısından önemli olduğunu belirten Duruel, Hatay’ın son yıllarda yaşadığı büyük zorluklara rağmen güçlü bir medeniyet mirasına sahip olduğunu vurguladı.
Depremin ardından insanların zor günlerden geçtiğini ancak bu toprakların tarih boyunca pek çok zorluk karşısında ayakta kalmayı başardığını ifade eden Duruel, salonların yeniden dolu olmasının, gençlerin yeniden sahneye çıkmasının ve şehirde bilimsel ile kültürel etkinliklerin devam etmesinin umut verici olduğunu söyledi.
Şehre gelen her akademisyen ve sanatçının Hatay’ın yeniden canlanan sosyal ve kültürel hayatına katkı sunduğunu dile getiren Duruel, üniversitelerin yürüttüğü çalışmaların ve gençlerin ortaya koyduğu emeğin şehir hayatına önemli bir canlılık kazandırdığını belirtti.

İskenderun Teknik Üniversitesi olarak bilimsel çalışmalar kadar sanat ve kültürel üretimi de önemsediklerini vurgulayan Duruel, kongre programında müzik eğitimi, halk dansları, etnomüzikoloji, sahne sanatları, bale çalışmaları, kültürel miras, ses sağlığı, dijital müzik teknolojileri ve yapay zekâ destekli müzik uygulamaları gibi geniş bir yelpazede başlıkların ele alınacağını söyledi.
Özellikle Türk dünyasından gelen akademisyenlerin çalışmalarının kongreye ayrı bir değer kattığını belirten Duruel, Azerbaycan’dan Orta Asya’ya uzanan kültürel bağların akademik zeminde ele alınmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Türk kültüründe sanatın her zaman önemli bir yere sahip olduğunu belirten Duruel, türkülerin, ilahilerin, halk oyunlarının ve musikinin asırlardır milletin hafızasında yaşamaya devam ettiğini vurguladı.
İSTE öğrencilerinin bilimle birlikte sanatla da güçlü bağ kurmasını önemsediklerini belirten Duruel, Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı’nın ortaya koyduğu çalışmaların ve öğrencilerin sahne performanslarının üniversite için gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Kongrenin gerçekleşmesinde emeği bulunan Kongre Başkanı Prof. Dr. Kürşad GÜLBEYAZ’a özellikle teşekkür eden Duruel, organizasyona katkı sunan Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mustafa Küçüktüvek’e, akademik kadroya, öğrencilere ve organizasyonda görev alan tüm ekibe de teşekkür etti.
Kongre Başkanı ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşad Gülbeyaz ise, kongrenin ilk olarak 2015 yılında Diyarbakır’da başladığını belirtti. Kongrenin müzik ve dans alanlarını birlikte ele alan özel bir bilimsel organizasyon olduğunu vurgulayan Gülbeyaz, bugüne kadar gerçekleştirilen kongrelerde yalnızca müzik ve dans alanındaki bilimsel çalışmaların kabul edildiğini ifade etti.
Bu yıl düzenlenen kongrenin Kuzey Makedonya, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan 19 üniversitenin paydaşlığında gerçekleştirildiğini belirten Gülbeyaz, kongrede 83 çevrim içi ve yüz yüze bildirinin sunulacağını söyledi.

Sunumların Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya, Umman ve Ürdün’den katılımcılar tarafından gerçekleştirileceğini ifade eden Gülbeyaz, bilimsel bildirilerin yanı sıra seminerler, söyleşiler, workshoplar, performanslar ve konserlerin de programda yer aldığını belirtti.
Bu kongrenin önceki organizasyonlardan farklı olarak ilk kez bir konservatuvarın kendi ortamında, öğrencilerin aktif katılımıyla gerçekleştirildiğini vurgulayan Gülbeyaz, bu sayede öğrencilerin alanında uzman akademisyenlerle birebir temas kurma ve akademik kariyer planlamalarına katkı sağlayacak önemli deneyimler elde etme fırsatı bulacağını söyledi.
Gülbeyaz, kongrenin gerçekleştirilmesine destek veren İskenderun Teknik Üniversitesi yönetimine, konservatuvar yönetimine ve organizasyonda görev alan öğrencilere teşekkür etti.

Konuşmasının ardından Kongre Başkanı Prof. Dr. Kürşad Gülbeyaz, başta İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel olmak üzere kongrenin gerçekleşmesinde emeği bulunan isimleri sahneye davet ederek teşekkür belgelerini takdim etti.
Programda söz alan kongre paydaşlarından Bakü Koreografi Akademisi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Habibe Mammadova, Azerbaycan’dan selamlar getirdiğini ifade ederek kongreye ev sahipliği yapan İskenderun’a teşekkür etti.
Müzik ve dans alanında Türk dünyasını bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirten Mammadova, bugün kongrenin coğrafi olarak Rusya’dan Umman ve Katar’a kadar uzanan geniş bir katılımcı ağına ulaştığını söyledi ve bilim ile sanat insanlarını bu önemli buluşmaya davet etti.

İskenderun Kaymakamı Muhammet Önder ise konuşmasında, sanat ve kültürün bir arada olduğu böylesine anlamlı bir programda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, yaşanan büyük depremin ardından bölgenin yeniden ayağa kalkması için bu tür etkinliklerin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından sanatın birleştirici gücünün bir kez daha hissedildiği programda, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Dağdeviren şefliğinde Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı akademisyenleri ve öğrencilerinden oluşan orkestra tarafından açılış konseri gerçekleştirildi. Konserin ardından protokol üyeleri ve katılımcılar sahnede bir araya gelerek hatıra fotoğrafı çektirdi. Kongrenin açılış günü, Prof. Dr. Güler Demirova Györffy tarafından “Azerbaycan’da Müzik Eğitimi” konulu söyleşi ile devam etti.
İskenderun Teknik Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı’nda gerçekleştirilen 15. Uluslararası Müzik ve Dans Kongresi, müzik ve dans alanındaki bilimsel bildirilerin yanı sıra canlı performanslar, workshoplar ve masterclass etkinlikleri ile 15 Mayıs’a kadar devam edecek.

