UNESCO’nun gastronomi alanındaki “Yaratıcı Şehirler Ağı”nda yer alan Hatay Mutfağı’nın en özel lezzetlerinden kaytaz böreğinin, Avrupa Birliği(AB)’nden coğrafi işaret tescili alması işletmeciler ve ustalar tarafından sevinçle karşılandı.

Açılan hamurun içine kıyma, soğan, salça ve baharat karışımının konulmasıyla hazırlanan ve taş fırınlarda pişirilen geleneksel lezzetin ustaları, Hataylıların vazfeçilmez lezzetini Avrupa Birliği tesciliyle çok daha fazla kişiye ulaştırmak istiyor.
Kaytaz böreği ustası Recep İbrahimoğlu (57), geleneksel lezzetin AB tescili almasının sadece Türkiye’de değil dünyada da tanıtılması anlamına geldiğini söyledi.

Böreğin tescillenmesinin kentin tanıtımına da katkı sunacağını belirten İbrahimoğlu, “Depremden etkilenen Hatay’da bu tür güzel gelişmelerin yaşanması bizi daha da mutlu etti” dedi.
İbrahimoğlu, Hatay kaytaz böreğinin lezzet sırrının ise taş fırınlarda pişirilmesi olduğunu ifade etti.
Restoran işletmeciliği yapan ustalardan Kenan Dalyan(50) da kaytaz böreğinin hem evlerde hem de restoranlarda sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olduğunu belirtti.

Kaytaz böreğinin AB’den coğrafi işaret tescili almasının kendileri için çok sevindirici olduğunu vurgulayan Dalyan, “Kaytaz böreği kentimizde geçmişten bu yana çok sevilen bir yemeğimiz. Bu lezzetimizin AB tarafından tescil edilmesi hem yemeğimizin hem ülkemizin dünyaya daha iyi tanıtılmasını sağlayacaktır” diye konuştu.
Dalyan, Hatay kaytaz böreğinin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve çok daha fazla kişiye ulaştırmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

