Almanya merkezli Steag Power GmbH’nin yüzde 51 hissesini satın alan OYAK, Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 3’ünü tek başına gerçekleştiren İskenderun – Dörtyol sahilinde faaliyet gösteren İSKEN Enerji’nin yüzde 100’üne sahip oldu.
2025 yılının temmuz ayında varılan mutabakatın ardından resmi imzalar, OYAK Enerji Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yılmaz ve İSKEN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Doğan’ın katılımıyla Madrid’de düzenlenen törende atıldı. Steag Power GmbH’nin yüzde 51 hissesini devretmesinin ardından İSKEN’in yanı sıra liman ve elleçleme faaliyetlerini yürüten şirket de tamamen OYAK’ın kontrolüne geçti.
Madrid’de düzenlenen imza törenine OYAK Enerji Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yılmaz ve İSKEN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Doğan ile Steag Power GmbH Denetim Kurulu Başkanı Philip Wack ve Steag Power GmbH Hukuk Müşaviri Dr. Niels – Jacob Küttner katıldı.
İmza törenin ardından açıklama yapan OYAK Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, enerji güvenliğini yalnızca bir yatırım alanı olarak değil, Türkiye’nin geleceğiyle ilgili üstlenilmiş bir sorumluluk olarak gördüklerini ifade ederek, “360 MW kurulu gücü ve yıllık 9 milyar kilovatsaat üretimiyle İSKEN Türkiye’nin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 3’ünü tek başına karşılayarak ülkemizin enerji arz güvenliğinde kritik bir rol üstleniyor. Bu önemli tesisi millileştirerek ülkemize kazandırmamız, enerji konusundaki vizyonumuzun yansımasıdır” dedi.
Yirmi yılı aşkın süredir süregelen başarılı iş birliğinin ardından Steag Power GmbH ile ortaklığın tamamlanmasıyla iki kurum arasındaki uzun soluklu ortaklığın enerji sektörüne de önemli katkılar sağladığını vurgulayan Yalçıntaş, “Steag ile yürüttüğümüz ortaklık süresince enerji alanında önemli bilgi birikimi ve tecrübe paylaşımında bulunduk. Steag’ın profesyonel yaklaşımı ve iş birliğine dayalı tutumu, ortak başarımızın temel unsurları olmuştur. Bu vesileyle, Steag Power GmbH yönetimine ve tüm çalışanlarına teşekkür eder, gelecekteki çalışmalarında başarılar dileriz” ifadelerine yer verildi.
Enerji güvenliğini yalnızca bir yatırım alanı olarak değil Türkiye’nin geleceğine karşı üstlenilmiş bir sorumluluk olarak gördüklerini ifade eden OYAK Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, “Steag Power GmbH’nin yüzde 51 hissesini satın alarak İSKEN Enerji’de tam kontrolü sağlamamız bu konuya bakışımızın somut yansımasıdır. Türkiye’nin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 3’ünü tek başına gerçekleştiren tesis, ülkemizin enerji arz güvenliğinde kritik bir rol üstleniyor. Bu stratejik adım, yalnızca bugünün değil, yarının enerjisini de güvence altına alma kararlılığımızın güçlü bir göstergesi” dedi.
OYAK’ın enerji yatırımlarının Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle doğrudan örtüştüğünü vurgulayan Yalçıntaş, “Enerji, ekonomik bağımsızlığın ve sanayinin sürdürülebilirliğinin temel unsuru. Biz bu alanda sadece üretim kapasitemizi artırmayı değil, aynı zamanda çevresel ve teknolojik dönüşümü destekleyen, uzun vadeli bir değer zinciri oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin artan enerji talebine güvenilir, verimli ve çevreye duyarlı çözümlerle cevap vermeyi önceliklendiriyoruz” dedi.