Arsuz açıklarında kafeslerde yetiştirilen çupra ve levrekler, Avrupa ülkelerinin vazgeçilmezleri arasında yer aldı. 5 yıl önce ilçeye bağlı Pirinçlik Mahallesi kıyısında faaliyete geçirilen özel tesiste üretilen balıkların yaklaşık yüzde 10’u yurt içinde satılırken, yüzde 90’ı da İspanya, İtalya ve Portekiz’e gönderiliyor.
Denize kurulan 33 kafeste, çupra ve levrek yetiştiriciliğinin yapıldığı tesiste 20’si kadın 70 kişi çalışıyor. Açıktaki kafeslerde büyütüldükten sonra kıyıdaki tesise taşınan balıklar, kadınlar tarafından temizlenip uygun saklama koşullarında paketleniyor.
-Hedef 12 bin ton üretim
Tesis sorumlusu Mustafa Bozkuş, 2019’da faaliyete geçen tesiste şu anda yıllık 8 bin ton balık yetiştirdiklerini söyledi.
Akdeniz’in mavi sularının kafes balıkçılığı için güzel imkan sunduğunu anlatan Bozkuş, çupra ve levreğin yurt dışından çok fazla talep gördüğünü belirtti.
Ürünlerin büyük bölümünü ihracata gönderdiklerini dile getiren Bozkuş, “Üretime 500 tonla başladık, şimdi hedefimiz 12 bin ton. Üretimimizi artırarak devam ettirmeyi planlıyoruz. Arsuz’da üretilen balıklarımızın yüzde 90’ı İtalya, İspanya ve Portekiz’e ihraç edilmektedir. Arsuz bölgesinde yetiştirdiğimiz balıklar özellikle tercih edilmektedir” derken, hem tesisin üretim kapasitesini artırmayı hem de daha fazla kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.