HATSU, ‘Güçlü altyapı, güçlü Hatay’ için mesaide!

6 şubat depremlerinin en çok yıkıma yol açtığı Hatay’da büyük zarar gören içme suyu ve atık su altyapısı Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU)’nün hummalı çalışmasıyla yenileniyor. HATSU, il genelinde son 13 ayda, depremlerde hasar gören içme suyu şebekelerinden 35’ini yenilenirken, 30’unu onardı, ekonomik ömrünü tamamlayan depoları da  yenileriyle değiştirdi.

Yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir, ‘Güçlü altyapı, güçlü Hatay’ ilkesiyle çalıştıklarını, 13 ayda il genelinde 176 binden fazla su arızasına müdahale ettiklerini söyledi.

Göreve geldikleri günden itibaren su altyapısını düzeltmeye çalıştıklarını dile getiren Cihangir,”Deprem kaynaklı oluşan hasar, fenni olmayan mevcut altyapı ve ekonomik ömrünü tamamlamış 30-50 yıllık altyapıdan kaynaklı bölgemizde çok ciddi arızalar vardı. Bir yandan bunlara müdahale ederken, diğer yandan da muhtemel arızaların oluşmaması adına müdahaleler yaptık. 100 bin metreden fazla altyapının temizliğini gerçekleştirdik. 15 ilçede su ihtiyacına kalıcı çözümler geliştirmek adına çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Tüm ilçelere arıtma tesisi kazandırmayı ve içme suyunun sağlıklı iletilmesini amaçladıklarını anlatan Cihangir, “Depremden etkilenen Defne’de yaklaşık 83 bin binanın yanı sıra içme suyu ve atık su altyapısına müdahale ettik. Samandağ Yeşilyazı Mahallesi’ne 100 metreküp hacimli yeni içme suyu deposu, Yayladağı Uluyol Mahallesi’ne 100 metreküp, Yeşiltepe Mahallesi’ne 50 metreküp, Altınözü Altınkaya Mahallesi’ne 100 metreküp, Antakya Mansurlu Mahallesi’ne de 100 metreküp hacimli prefabrik depo inşa ettik. Çalışmaların devamında kesintisiz su temini amacıyla Altınözü Hanyolu Mahallesi’nde sondaj kuyusu açtık, İskenderun Feyezan Kanalı’nda altyapı eksiklerini giderdik.

Reyhanlı Harran Mahallesi’nde 100 metreküp hacimli prefabrik depo ve isale hattının inşa çalışmalarını gerçekleştirdik. Gazimürsel ve Mehmetbeyli Mahallelerinde de açtığımız 5 yeni içme suyu sondaj kuyusunu devreye aldık. İçme suyunun sağlıklı bir şekilde toplanması ve kayıpsız şekilde meskenlere dağıtımının sağlanması amacıyla basınca dayanıklı borularla 2200 metre yeni içme suyu şebekesi inşa ettik. 5 bin haneye de musluk başlıkları takıldıktan sonra su akışını düzenleyen ve yüzde 40 tasarruf sağlayan perlatörler dağıttık” dedi.

Depremlerin ardından kırsal alanlardaki nüfus yoğunluğunun arttığına dikkati çeken Cihangir, “Deprem sonrası kuraklık ve iç göçten kaynaklı kırsal alanlarımızda susuzluklar yaşadık. Bu bölgelerde çok hızlı şekilde sondaj çalışmalarımızı yaptık. Kırsalda 100’ün üzerinde sondajı tamamladık ve susuzluk problemlerini çözdük” dedi.