Hatay’da 2 yeni Adalet Sarayı’nın temeli atıldı, üçüncüsü yolda!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Erzin Adalet Sarayı ile Samandağ Adalet Sarayı’nın temel atma töreni için Hatay’a geldi. 6 şubat depremi sonrası Hatay’ın yeniden inşasında adalet yatırımlarını da büyük önem verdiklerini söyleyen Tunç, 2 yeni adalet sarayının temel atma töreninde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ün Kırıkhan Adalet Sarayı ve Lojmanı için arsanın hazır olduğunu kapalı Cezaevi için de arsa araştırması yapıldığını ve bakanlığın uygun göreceği noktaya inşa edilmesi talebine de olumlu bakarak, yatırım programına alma sözü verdi.

Törene Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, milletvekilleri ile çok sayıda partili, siyasi, bürokrat, hakim ve savcı katıldı.

Deprem bölgesinde yargı süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik önemli adımlar attıklarını vurgulayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Hatay, 6 Şubatta çok büyük acı yaşadı. Dünya tarihinin en büyük afeti ile karşı karşıya kaldı. Asrın felaketi diyoruz, ama yazalı kaynaklara baktığımızda bu derece hasar veren bir kara depreminin olduğunu tarih kitapları yazmadığına göre dünya tarihinin en büyük afetiyle karşı karşıya kaldı. Rabbim bir daha göstermesin. Bölgede 10 bin adalet personeli çalışma yaptı ve gerek delil tespiti gerek hasar tespitinde koordinatör savcılarımızla bölgeye faydalı olmaya çalıştılar. Dünyanın en büyük şantiyesi Hatay’da çalışıyor. Önceliğimiz deprem bölgemiz, önceliğimiz yıkılan 11 şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak ve eskisinden daha yaşanılabilir hale getirmek” dedi.

 “682 Yeni Mahkeme Kuruldu”

Yargılamaların hızla sürdürülebilmesi için deprem bölgesine ilave olarak 654’ü adli, 28’i idari olmak üzere toplam 682 ilk derece mahkemesi kurulduğunu açıklayan Tunç, “10 bölge adliye mahkemesi dairesi ve 5 bölge idare mahkemesi olmak üzere istinafta da 15 yeni daire daha kurularak dosyaların daha hızlı sonuçlanması sağlandı” dedi.

 “75 Bin Dava Sonuçlandı”

Deprem sonrasında yargıya büyük görev düştüğünü belirten Tunç, “Bugüne kadar idari yargıda 109 bin 477 dava açıldı. Bunların yaklaşık %75’i, yani 75 bin 975’i karara bağlandı. Bu sayede yıkılması gereken binalar için karar verildi, yeniden keşif ve tespit çalışması ile vatandaşlarımızın tereddütleri ortadan kaldırıldı, güvenli olan binalara ise vatandaşlarımız tekrar yerleşti. Özellikle ağır hasar tespiti ve yıkımla ilgili 11 ilde 41 bin 981 dava açıldı, 37 bin 291’inin yani yaklaşık %89’u sonuçlandı, diğer dosyaların da sonuçlandırılmasıyla ilgili süreç hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi.

2025 yılı yatırım programına alınan çalışmalar hakkında da bilgi veren Tunç, “Deprem bölgesine öncelik verilerek, 21 yeni adliye hizmet binası yatırım programına alındı. 12 ceza infaz kurumu, 3 adli tıp hizmet binası ve 82 mahallede 2 bin 354 adalet personeli için konut projesi başlatıldı. Bu projelerin bir kısmının temeli atıldı, inşaatlar devam ediyor. Bugün de Erzin ve Samandağ adliyelerimizin temelini hep birlikte atıyoruz. ‘Adalet mülkün temelidir’ diyoruz, Adalet herkese hakkı olanı vermektir, haklının sesini duyabilmektir, haksızın şirret çığlıklarının arasında haklının sesini duyabiliyorsak o zaman adaleti gerçekleştirmiş oluruz. Adalet dediğimiz zaman sadece bina yapmaktan bahsetmiyoruz. İçinde ‘Adalet’ olması lazım. 23 yıldır bunun için nitelik ve nicelik bakımından da önemli uygulamalar hayata geçirdik. Toplumun ihtiyaçlarına cevap veren bir mevzuat olması bakımından 23 yılda reform denen sessiz bir devrim hayata geçirdik” dedi.

Tunç, konuşmasının sonunda konteynerlerde görev yapan hakim ve savcılara teşekkür ederek, her türlü desteğin Ankara’dan verileceğini ve yargının deprem bölgesinde güçlü şekilde varlığını sürdüreceğini ifade etti.