BOTAŞ’ın FSRU gemisi Mısır’da görev yapacak

BOTAŞ envanterindeki Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi(FSRU)’nden biri ilk kez Türkiye sınırları dışına çıkarak yaz aylarında Mısır’da görev yapacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar,  Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi ve heyeti ile bakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından, iki ülkenin enerji alanındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla iki önemli sözleşmeye imza attı.

Türkiye-Mısır diplomatik ilişkilerinin 100. yılında enerji alanındaki işbirliğini güçlendirecek 2 önemli anlaşmaya imza attıklarını ifade eden Bayraktar, “Sayın Badawi ile hidrokarbonlar ve madencilik alanlarındaki iş birliğimizi kurumsal bir zemine taşıyan Mutabakat Zaptı’nı imza altına aldık. Bu kapsamda petrol, doğal gaz, jeotermal, hidrojen ve kritik mineraller gibi stratejik alanlarda ortak çalışmalar yürütecek teknik bilgi ve uzmanlık paylaşımını artıracağız” dedi.

Bayraktar, ayrıca iki ülke arasında yeni bir anlaşma ile Türkiye’nin bir ilki daha gerçekleştirdiğinin altını çizerek, “Milli şirketimiz BOTAŞ ile Mısır’ın kamu enerji şirketi EGAS arasında imzalanan sözleşme ile BOTAŞ envanterindeki bir FSRU ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacak. Böylece hem ülkemizin hem de Mısır’ın doğal gaz arz güvenliğine katkı sağlayacak esnek ve verimli bir kullanım modeli devreye alınmış olacak. Bu adımların Türkiye-Mısır enerji ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağına yürekten inanıyor, ülkelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

FSRU 2025 yazında Mısır’da hizmet verecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi himayelerinde düzenlenen törende, BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile EGAS Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Yassin Mohamed ‘FSRU Zaman Çarteri Sözleşmesi’ne sözleşmesini imzaladı.

Söz konusu anlaşma kapsamında, Türkiye ve Mısır’ın arz güvenliğine katkı sağlayacak olan FSRU, ulusal talebin düşük olduğu yaz aylarında Mısır’da görev yaparak dünyada iki farklı ülkede operasyon gerçekleştiren ilk FSRU unvanına sahip olacak.

Tarafların anlaşmasına bağlı olarak uzatılabilecek söz konusu sözleşmeyle dünyada ilk kez bir FSRU mevsimsel değişkenlik gösteren talepleri karşılamak üzere yıllara sari olarak iki farklı ülkede operasyonel görev üstlenmiş olacak.

Mısır’ın haziran-kasım ayla­rında LNG talebini karşıla­mak amacıyla BOTAŞ’a ait Dörtyol LNG Terminali’ndeki 170 bin m3’lük Ertuğrul Gazi FSRU mu, yoksa Saros LNG Terminalinde konuşlanan 180 bin m3’lük Vasant-1 FSRU gemisinin mi Mısır’a gideceği ise henüz açıklanmadı.