Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığın yanısıra geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don dolayısıyla Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde üreticinin zarar gördüğünü belirterek, çiftçilerin zararlarının karşılanması ve banka kredilerinin faizsiz ertelenmesi için ilgili bakanlıklara başvuru yaptı.
Tarımsal üretime en çok zarar veren doğal afetlerin başında kuraklık ve sıcaklık geldiğini belirten Bayraktar, sezonun daha başında yağışların yetersiz olduğunu, bu yılın ocak ayında ortalama sıcaklığın 5,5 santigrat dereceye yükseldiğini ve mevsim normallerinin 2,6 derece üzerinde seyrettiğini bildirdi.
Bayraktar, ocak ayında Türkiye genelinde yağışların, mevsim normallerine göre yüzde 62, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69 azaldığına dikkati çekerek, “Bu yılın ocak ayında son 24 yılın en düşük yağışı kaydedildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağışlar, mevsim normallerine göre yüzde 94 azaldı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 88, Akdeniz’de yüzde 76, İç Anadolu’da yüzde 70, Karadeniz’de yüzde 36, Ege’de yüzde 32 ve Marmara’da yüzde 20 azalma görüldü. Ayrıca, tarım yılının başladığı 1 Ekim 2024’ten 29 Ocak 2025’e kadar olan süreçte yağışlar normaline göre yüzde 28, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 40 azaldı” dedi.

Son günlerde yaşanan don afetinin de Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde üreticiye zarar verdiğini bildiren Bayraktar, “Şeftali, nektarin, kayısı, erik, patates, soğan, karpuz, muz, avokado, narenciye ve birçok sebze ürünü bu don afetinden etkilendi. Çiftçilerimiz don zararıyla ilgili beyanlarını il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine iletti. Yetkililerin yerinde tespit çalışmaları devam ediyor ve bu tespitlerin bir an önce tamamlanması gerekiyor. Şubat ayı üretici-market fiyat çalışmamızda, don afetinin fiyatlara etkisini de net şekilde gördük. Önümüzdeki günlerde, don zararına dair tespitler tamamlandığında fiyatlardaki bu yükseliş daha da belirgin hale gelecektir. Ağaçların kuruma noktasına gelmesi nedeniyle derin budama yapılması gerekecektir, bu da çiftçilerimiz için büyük bir maliyet anlamına geliyor. Birliğimiz, yaşanan don afetinin ardından çiftçilerimizin zararlarının karşılanması ve banka kredilerinin faizsiz ertelenmesi için Tarım ve Orman ile Hazine ve Maliye bakanlıklarına başvurdu” dedi.