Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, afette hasar gören kültür varlıkları yeniden ayağa kaldırma çalışmalarında önceliği şehrin hafızasında yer edinen mekanlara verdiklerini söyledi. Antakya’da Kurtuluş Caddesi, Köprübaşı Meydanı gibi kent kültürü taşıyan ve hafızalara kazınan yapılara odaklandıklarını vurgulayan İnceciköz, depremlerin ardından 11 ilde 5 bin 119 kültür varlığında tespitlerde bulunduklarını, 23 noktada eski eserlerin onarımını tamamlayarak açılışa hazır hale getirdiklerini anlattı.
Afet bölgesinde kentsel hafızanın ortaya çıkartılmasını önemsediklerini vurgulayan İnceciköz, “Yıkılmış bir kentin sadece mekansal olarak ayağa kalkmasından ziyade oradaki insanların bugüne kadar oluşturdukları bir kent kültürü var. Bu kültür, aslında mekanla özdeşleşmiştir, insanların hafızalarında yer etmiştir. Örneğin Antakya’da Kurtuluş Caddesi, Köprübaşı Meydanı gibi alanlar insanların bir dönem günü birlik ticaretini geçirdiği, gastronomisini yaşadığı, çıkıp dolaştığı, buluşma noktası olarak kullandığı hafıza mekanlardır. Biz yıkılmış, büyük hasar almış kentlerde öncelikle bu noktalara odaklandık. Bu noktalardaki eski eser sahibi binalarımıza yardım hibe kapsamında öncelik tanıdık. Bakanlığımız uhdesinde olan yapılarda hemen restorasyon çalışmalarına başladık. Deprem hasarından önce insanların anılarını yaşamış olduğu, o kentin kültürünü yansıtan mekanları ayağa kaldırmak, o kentin kalbini yeniden çalıştırmak anlamını taşıyor” dedi.
İnceciköz, Hatay’da depremlerde 622 yapının hasar gördüğünü belirterek, “Hatay özelinde 1,2 milyar liralık bütçeyi yardım hibe programı kapsamında, vatandaşlarımızın hem proje hem de uygulama yardımında kullanabilmesi için kararlar alarak süreci başlattık. Bunun haricinde Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce birçok anıtsal eserde restorasyon çalışmaları başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzce de Bakanlığımıza tahsisli olan Hatay Müzesi, Hatay Kent Müzesi, eski belediye hizmet binası da olmak üzere birçok yapıda restorasyon uygulamalarını devam ettiriyoruz. Hatay Arkeoloji Müzesi’ni 2026’nın sonunda hizmete almaya hedefliyoruz. Yetiştirmek adına yoğun gayret sarf ediyoruz. İnşallah bu gayretlerimiz sonucunda müzemizi tekrar hizmete alarak tüm eserlerimizi yeni konseptiyle beraber Hataylılara armağan etmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.