Hatay Valisi Mustafa Masatlı, günlük 4 bin ton molozun ayrıştırılarak, geri dönüşüme kazandırıldığı Altınözü’ndeki ayrıştırma tesisinde incelemelerde bulundu.
Vali Masatlı, tesisin depremlerde Hatay’da yıkılan veya sonrasında kontrollü şekilde yıkımı yapılan binaların enkazından çıkan malzemelerin geri dönüşümü için Japon Hükümeti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde ve Valilikçe yürütülen “Deprem Enkazının Çevreye Duyarlı Yönetimi ve Tehlikeli Atıkların Güvenli Bertarafı Projesi” kapsamında Altınözü Enek Mahallesi’ndeki enkaz döküm sahasına kurulduğunu ifade etti.
Burada ayıklanan enkazın kurulan kırma ve eleme özelliğine sahip makineli sistemle 3 farklı boyutta inorganik malzeme olan agregaya dönüştürüldüğüne değinin Vali Masatlı, tesisle ilgili AR-GE çalışmaları yaptıklarını, enkazdan ayrışan agregaların Türkiye’nin önde gelen çimento fabrikalarında incelendiğini ve bunların tekrar çimento üretiminde kullanımıyla ilgili çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Burada üretilen agregaların beton üretimi, yol, kaldırım, yürüyüş yolları ve çeşitli altyapı işlerinde tercih edildiğini, enkaz kalıntılarından elde edilen ahşap, plastik, kağıt ve plastik gibi materyallerin de şehrin ihtiyacına göre farklı alanlarda değerlendirildiğini anlatan Vali Masatlı, söz konusu tesisle daha fazla taş ocağı kurulmasının da önüne geçtiklerini vurguladı.
“Karbon salınımı ve enerji tüketiminin önüne geçiliyor”
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, projenin sonuçları itibarıyla hem çevre hem de insan sağlığına yönelik büyük önem taşıdığını söyledi.
Enkazın geri dönüştürülmesinin ekonomik açıdan da ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Masatlı, “Tesisin yıllık kapasitesi 1 milyon tonun üzerinde. Tabii bizim buradaki en büyük muradımız burada almış olduğumuz sonuçlar çerçevesinde hem bu tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi, diğer taraftan da bunun ekonomik olarak değerlendirilmesi. Normal şartlarda şehrimizin imarıyla ilgili çok fazla sayıda taş ocağı açmamız gerekiyordu. Bunlarla ilgili üretim yapılırken başta karbon salınımı ve enerji tüketimi olmak üzere bunlarla ilgili de çevremize zarar verebilecek veya maliyeti yükseltecek hususlar söz konusuydu. Ama başlatmış olduğumuz bu proje ilktir. Bu projeyle hem karbon salınımı noktasında çevreye yine zarar verilmeyecek çünkü yeni taş ocakları açılmayacak, diğer taraftan da enerji kullanımı söz konusu olmayacak. Bizler bu enkazı ayrıştırıp ileriki süreçte, geçmişe de kötü bir miras, kötü bir birikinti bırakmak istemedik” dedi.
Vali Masatlı, ayrıştırılma sonucu elde edilen malzemelerin şehrin yeniden imar ve inşasında kullanıldığını ifade ederek, “Bir anlamda Cumhurbaşkanımızın saygıdeğer eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin ‘Sıfır Atık Projesi’yle de birebir uyumlu, Sıfır Atık Projesi’nin de aslında bir sonucudur” açıklamasını yaptı.