Hatay’da Kültür, Sanat ve Gastronomi buluştu!

Defne’de hem depremzede esnafa destek olmak, hem de kentin kültürü ile sanatını tanıtmak amacıyla oluşturulan Kültür ve Sanat Çarşısı hizmete girdi.

Hatay Valiliği ve AFAD koordinasyonunda Çekmece Mahallesi’nde kurulan çarşıda, kentin kültürünü ortaya çıkaracak yöresel el sanatları, yiyecek ve ürünlerin satılacağı çarşıda 7 restoran, kafeterya, cep sinema salonu, toplantı salonu ve 82 atölye yer aldı.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, törende yaptığı konuşmada, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından Hatay’ın küllerinden yeniden doğmaya başladığını gösteren Kültür ve Sanat Çarşısı’nın açılışını yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Sıfır Atık Projesi’ni örnek alarak çarşının yapımında depremin ardından kente yollanan demir yük konteynerlerinin kullanıldığını söyledi.

Masatlı, depremde çok büyük hasar alan medeniyetler şehri Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak için çalıştıklarını ifade etti.

Şehirde 600 yöresel ürünün olduğunu, 200’ünün tamamen kentte üretildiğini ve bunların, gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini vurgulayan Masatlı, “2017 yılında UNESCO tarafından şehrimiz aynı zamanda gastronomi olarak da ilan edilmiştir. Tabii ipekçilikten hasırcılığa, heykelcilikten cam sanatına, ney yapımından mozaiğe varana kadar pek çok sanatı şehrimizde görmek mümkün. Onun için burada faaliyette bulunacak olan sanatkarlarımızın, iş yeri sahiplerimizin o yüzündeki mutluluğu gördükçe, buraya gelen insanlarımızın hoş vakit geçirdiklerini gördükçe işte bizim bahtiyarlığımız ve mutluluğumuz daha da artacak ve daha çok çalışmaya da bunlar bizi sevk edecektir. Hatay’ımızda yaşayan bütün insanlarımız, ziyaretçilerimiz gelip burada zaman geçirecek, buranın o tarihi, kültürel, dokusundan yararlanacak” dedi.

Masatlı, Kültür ve Sanat Çarşısı’nın esnafa ve sanatkarlara bereketli, bol kazançlar getirmesini diledi.

Açılışa, Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün, oda başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.