Rekabetçi illerin yorgun devi; Hatay!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2024-2028 yıllarını kapsayan “Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi”nde Hatay, rekabetçi 15 il sınıfında yeraldı. 6 Şubat depreminde yerle bir olan ve yeniden inşa süreci devam eden Hatay, yorgun bir şehir olmasına rağmen kalkınmadaki rolüyle bir kez daha ön plana çıktı.

Bölgesel gelişme stratejisi kapsamında şehirler rekabet güçlerine göre analiz edilirken, Türkiye’de şehirlerin yarısından fazlasının rekabetçi ve rekabet potansiyeli taşıdığı, ülkede bölgesel kalkınmayı rekabetçi illeri artırarak gerçekleştireceği ortayı çıktı.

Gelir düzeyi, sanayi ve hizmetler sektörü, tarım, üretim düzeyi, ihracat seviyesi, yenilik ve teknoloji düzeyi, girişimcilik kapasitesi ve insan kaynaklarının niteliği gibi hususların ele alındığı araştırmada, bakanlık rekabetçi 15 şehir, potansiyel rekabetçi 13 il ve rekabet nüvesi 14 ildeki imkânları en iyi şekilde değerlendirmek için yol haritasını çizdi. Araştırmada, Türkiye’nin bölgesel kalkınmayı rekabetçi illeri arttırarak gerçekleştireceğine vurgu yapıldı.

Sahip olunan potansiyelin etkin şekilde değerlendirilerek AR-GE ve yenilik kapasitesinin güçlendirilmesi, yüksek katma değerli üretimin artırılması, iş ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedeflenen haritada rekabetçi iller Tekirdağ, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Sakarya, Eskişehir, Konya, Mersin, Adana, Kayseri, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep olarak sıralandı.

Söz konusu hedeflere ulaşmak üzere rekabetçi iller için orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretim, uluslararası erişilebilirliğin güçlendirilmesi, tarımda yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılması ve nitelikli iş gücünü çekecek sosyal ve teknik altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Rekabetçi iller AR-GE’de başı çekiyor

Söz konusu rekabetçi 15 il, ülke toplam GSYH’si ile hizmet sektörü GSYH’sinden yaklaşık olarak yüzde 20 pay alırken sahip oldukları eğitimli nüfus ve teknoloji üretimi potansiyeli ihracat ve kurulan şirket değerlerine de yansıdı. Rekabetçi illerin AR-GE harcamalarının yüzde 16,4, ihracatlarının yüzde 19,3, kurulan şirket sayılarının yüzde 18,3, yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatlarının yüzde 16,7, bilgi yoğun sektörlerdeki istihdamlarının ise yüzde 18,6 olduğu belirlendi. Bu illerdeki yüksek ve orta-yüksek teknolojili sektörlerde çalışan sayısı ise yüzde 27,9 oldu.

Potansiyel rekabetçi 13 il ise Kırklareli, Çanakkale, Kütahya, Afyonkarahisar, Isparta, Düzce, Zonguldak, Bolu, Çorum, Sivas, Yalova, Elazığ ve Mardin olarak sıralandı.

Rekabet nüvesi 14 il kategorisinde de Edirne, Uşak, Bilecik, Karabük, Kastamonu, Aksaray, Karaman, Tokat, Ordu, Giresun, Rize, Osmaniye, Adıyaman ve Batman yer aldı.