İsdemir Limanı revizyon projesine bakanlıktan onay!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İsdemir’in liman yatırımı için gerekli olan İmar Planı değişikliğini onayladı. Üretim süreci devam ederken depremde zarar gören Rıhtım ve Dolfen Rıhtımındaki yapısal hasarların onarımının yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan Liman Kapasite Artırma Yatırımı kapsamında gerekli olan, İSDEMİR Limanı dolfen rıhtımının devamı niteliğindeki Payas kıyı kesimindeki 20.230 m² (2 hektar) büyüklüğündeki planlama alana ait “Liman Alanı” amaçlı 1/5000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli İlave Uygulama İmar Planı teklifi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 102 (j) maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Kanununun 7. Maddesi uyarınca Bakanlık tarafından uygun görüldü.


Limanla ilgili planlama alanının tamamı İSDEMİR Fabrika sahasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen özel güvenlik sınırının Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 3. ve 4. Maddeleri gereği yeniden belirlenmesiyle oluşan Özel Güvenlik Bölgesi sınırında kalırken, söz konusu alanın 17.137 m²’si ise Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile “İskenderun Demir ve Çelik Anonim Şirketi Hatay Özel Endüstri Bölgesi” (İSDEMİR ÖEB) ilan edilen 1444.2 hektarlık alan içerisinde yer alıyor.
Halihazırda 21.000.000 ton/ yıl yük elleçleme kapasitesiyle 5 adet tahliye/ yükleme rıhtımı ve 1 adet sıvı yük (Dolfen) rıhtım ile faaliyetlerini sürdüren limanda yapılacak yatırımlarla ilgili bakanlığa sunulan dozyada şu ifadeler yer aldı, “6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle İsdemir Liman bölgesinde hasar gören rıhtım yapı elemanları, mendirek, yollar, demiryolları vb. kısımların yenilenmesi ve onarımı gerekmektedir. Tali Mendirek, 1 No.lu Rıhtım, 2 No.lu Rıhtım, 2 ve 3 No.lu Rıhtım Bağlantı Yolu, 3 No.lu Rıhtım, 6 No.lu Rıhtım ve Dolfen Rıhtımında yapısal hasarlar tespit edilmiştir. Yapılan hasar ön tespit çalışmaları sonrası İSDEMİR Limanındaki yenileme ve onarım çalışmaları; 1 nolu yanaşma rıhtımı onarımı ve belirli mesafeler arasındaki alanını yenilenmesi, 2 nolu rıhtımın onarımı, 2 ve 3 nolu rıhtım arası bağlantı yolu onarımı, 3 nolu rıhtımın yenilenmesi, 6 nolu bloklu rıhtımın güçlendirilmesi, bobin ve slab stok sahası yenilenmesi, liman içi muhtelif yenilenmeler ve demiryolu, saha betonu gibi muhtelif imalatlar olacak şekilde belirlenmiştir. Üretim süreci devam ederken onarımların yapılabilmesi için yeni rıhtım sahaları ihtiyacı oluşmuştur. İSDEMİR Liman Kapasite Artırma Yatırımı kapsamında bulunan AI rıhtımı olarak isimlendirilen 20.230 m² alanının planlanarak uygulamaya geçmesi üretimin durmasına gerek kalmadan gerekli onarımların yapılmasını da sağlayacaktır. Uzatılan kısmın imar planlarına müteakip uygulamaya geçmesi ile hammadde temini yapılan ve ihracata yönelik dökme yük gemileri uzatılan rıhtıma yanaşabilecek böylece depremde zarar rıhtım, mendirek vb. gibi kıyı yapılarının onarımında zaman ve maliyet açısından fayda sağlayacağı gibi iş güvenliğini riske atacak uygulamaların önüne geçilecektir.”