Vali Masatlı, ‘Hatay’ın geleceğini inşa etmeye tanıklık ediyoruz’

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldiği Basın Buluşması’nda 6 Şubat 2023’teki depremlerin olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla il genelinde yürütülen çalışmaları detaylarıyla anlattı.

Vali Masatlı, tarihin anakaradaki en büyük afetlerinden biri olan 6 Şubat ve devamındaki depremlerde ağır hasar alan Hatay’da, afetin ilk saatlerinden bugüne Dünyanın En Büyük İyileştirme Operasyonu rehberliğinde Valilikçe ortaya konan Afette Hatay Modeli kapsamında ilin yeniden ihya, inşa ve imar çalışmalarına yönelik hazırlanan projeler, işleyen süreç ve gelinen son durum hakkında bilgiler paylaştı.

Deprem felaketinde Hatay’ın en ağır darbeyi alan il olduğunu, yapı stokunun yüzde 33’lük bölümünün tamamen yok olduğunu belirten Vali Masatlı, “Deprem sonrası tarihin en büyük enkaz kaldırma faaliyetlerinden biri gerçekleştirildi. Hatay il genelinde 87 bin 230 bina, 322 bin 639 bağımsız bölüm yıkılmış veya hasar almıştır. Toplam enkaz miktarı 18,7 milyon metreküpe; 36,8 milyon metrekareye tekabül etmektedir. Ekiplerimizin gösterdiği olağanüstü gayretle normal iş programına göre 2,5 yıl sürecek olan enkaz kaldırma faaliyeti; günlük 350 – 400 binanın yıkılarak  enkazının kaldırılmasıyla 11 ay gibi kısa bir sürede, belirlenen 23 farklı alanda döküm yapılarak tamamlandı. Yapılan fiziki çalışmalar akabinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından, şehrin yeniden ihya ve inşası için en az 2,5 yıl süre öngörüldü. Çok şükür ki, gayretli çalışmalar ile 1,5 yılda Hatay’ımızı ayağa kaldırmayı başardık. Karanlık ve bizi daraltan günlerden, Hatay’ı yeniden inşa ve ihya ederek çıkacağız. Hatay’ın yeniden ayağa kalkmasına ve geleceğimizi inşa etmeye tanıklık ediyoruz. Hatay’ın dirilişini bir umut olarak görüyoruz ve bu umudu asla kaybetmedik. Geleceğe emin adımlarla yürüyen bir Hatay’ı yeniden var edeceğiz” dedi.

Önümüzdeki yıl Hatay’da Kültür Yolu Festivali’nin yapılmasının planlandığını anlatan Vali Masatlı, “Özellikle Antakya’nın kalbi diyeceğimiz Kurtuluş ve Kemalpaşa caddeleri ile Uzun Çarşı’da çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Kurtuluş Caddesi’nde 69 tescilli yapımızın 64’ünde çalışma başladı. Tarihin ilk ışıklandırılan caddesini, tarihi dokusu, geleneksel yapıları ve altyapısıyla kısa sürede yapmak için kapatıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı’mız kente geldiğinde gelecek yıl kasımda Kültür Yolu Festivali’nin Antakya’da yapılmasının planlandığını söyledi. Tüm hazırlıklarımız o minvalde devam ediyor.”

İskenderun’da 750 yatak, Antakya’da da 1000 yatak kapasiteli öğrenci yurtlarının inşaatına başlandığını bildiren Masatlı, “Enkaz atıklarının geri dönüşümü için ‘Enkaz Dönüştürme ve Ayrıştırma’ projesini başlattık. Bu Türkiye ve bölgemizde ilk ayrıştırma tesisidir. Biz sadece enkazları kaldırmadık, sonrasında çevreci bir yaklaşımla, insanlarımızın sağlığını düşünerek böyle bir projeye başladık” dedi.

‘Hatay benim şahsi meselemdir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün, Hatay için Hattı Ay tanımını kullandığına dikkat çeken Vali Masatlı, yabancılara toprak satışının mümkün olmadığını, bölgenin güvenliğinin devletin milli güvenlik kurumlarınca garanti altında olduğunu söyledi. Masatlı, son belirlemelere göre Hatay’da 253.614 yabancının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Masatlı, konuşmasının ardından basın mensuplarıyla sohbet etti.