Vali Masatlı, BM İklim Değişikliği Konferansı’nda Hatay’ı anlattı!

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Azerbaycan’nın Bakü şehrinde düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) konuşmacı olarak katıldı.

İklim krizinin yıkıcı etkilerini dünya genelinde sınırlamak amacıyla düzenlenen konferansta Vali Masatlı, 6 şubattaki yıkıcı deprem felaketinin Hatay’a etkilerini dile getirirken,  ‘Deprem Enkazının Çevreye Duyarlı Yönetimi ve Tehlikeli Atıkların Güvenli Bertarafı Projesi’ kapsamında Altınözü’nde Enek Döküm Sahası’nda kurulan ve enkaz ayrıştırma ve geri kazanım konusunda Türkiye’de hayata geçirilen ilk tesis olma özelliği taşıyan “ Enkaz Geri Dönüşüm Tesisinin” amaç ve işleyişi konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Konuşmalarında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliği ve riyasetinde yürütülen Dünya’nın En Büyük İyileştirme Operasyonu rehberliğinde il genelinde yürütülen “Afette Hatay Modeli” üzerinde duran Vali Masatlı, asrın felaketinde ildeki yapı stoğunun yüzde 33’ünün kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Depremde Hatay’da 86 bin 952 yapı ile 321 bin 570 bağımsız bölümün yıkılmış veya ağır hasar aldığını belirten Vali Masatlı, “Toplam enkaz miktarı 18,6 milyon metreküpe, 36,6 milyon metrekareye, 41 milyon tona tekabül etmektedir. Ekiplerimizin gösterdiği olağanüstü gayretle normal iş programına göre 2,5 yıl sürecek olan enkaz kaldırma faaliyeti, günlük 350-400 binanın yıkılarak enkazının kaldırılmasıyla 11 ay gibi kısa bir sürede, belirlenen 23 farklı alana döküm yapılarak tamamlanmıştır. Yıkık ve ağır hasarlı binaların enkazlarının kaldırılması sürecinde tüm Türkiye’de faaliyet gösteren toplam iş makinesi parkının yüzde 15’i aynı anda ilimizde görev almıştır” dedi.

Konuşmasının sonunda Vali Masatlı, destek olan katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, panel katılımcılarının sorularını cevapladı.