Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, deprem bölgesinde ata yadigârı vakıf eserlerinin yaşatılması için çalışmalarının sürdüğünü belirtirken, en ufak kültür molozunun dahi ayrıştırılarak, yeniden kullanılmak üzere muhafazaya alındığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü katkılarıyla “Restorasyon Belgeleme ve Kültürel Mirasın Aktarımı” programında konuşan Genel Müdür Aksu, 6 Şubat depremlerinde bölgedeki eserlerin ciddi hasar aldığını ifade etti.
Ecdattan miras eserlerin onarılması, yenilenmesi ve ihya edilmesi görevini yerine getirmek için canla başla çalıştıklarını belirten Aksu, Hatay Habibi Neccar Camii, İskenderun Rum Katolik ve Süryani Kilisesi, Kurtuluş Hamamı, Kurşunlu Han, Zincirli Bedesten, Adıyaman Mor Petrus Kilisesi, Malatya Yeni Camii ve Kahramanmaraş Ulu Camii’nin ise restorasyon süreçlerinin devam ettiğini, Antakya Hünkar Mescidi, Diyarbakır Dört Ayaklı Minare ve Gaziantep Aleüddevle Camii, Kilis Tekke Camii, Merkez Mevlevihane, Osmaniye Ağca Bey Camii’nin restorasyonlarının tamamlandığını söyledi.
Türkiye’nin kültürel varlıklar bakımından çok zengin bir mirasa sahip olduğuna değinen Aksu, “Bu zenginlik, bize büyük bir mesuliyet de yüklüyor. Bütün bu kıymetli mirası ecdadımızdan devraldık, biz de bu mirası koruyarak gelecek nesillere aktarmakla mükellefiz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız nezdinde Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüz, akademi dünyası ile bu amaca hizmet yolunda çaba gösteren bütün kurum ve kişiler, hepimiz, kültürel mirası korumak ve şehirlerin abideleri eserleri ayağa kaldırmak için yoğun bir mesai harcıyoruz” dedi.