Payas’ta ‘Birileri Bilim Konuşuyor’!

Payas İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü’nce “Burada Birileri Bilim Konuşuyor” temasıyla düzenlenen Tübitak – 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı ile Tübitak – 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı ilk günden yoğun ilgi gördü.

Tarihî Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde gerçekleştirilen ilçenin kabul edilen ilk ve tek TÜBİTAK 4007 Projesi’nin açılışına Payas Kaymakamı Kürşad Karaca, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Dörtyol Belediye Başkanı Dr. Bahadır Amaç, Rize Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, İbni Sina Bilim Ödülü Sahibi Beyin ve Sinir Cerrahı İsmail Hakkı Aydın, ilçe milli eğitim müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

8-12 Ekim tarihleri arasında bilim meraklıları tarafından ziyaret edilebilecek şenlikte, 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Mert Hakkı Yörük tarafından geliştirilen ve 150 kilometre hıza kadar ulaşabilen uzaktan kumandalı araç ilgi odağı oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Payas İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Danışman, “Köklerden Göklere Bilimle Kanatlanan Geleceğe!” sloganı ile öğrencilerin köklerinden aldıkları gücü hatırlayarak bilimsel düşünme becerilerini geliştirerek geleceğin bilim insanları ve teknoloji liderleri olmalarına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “Bugün burada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 4007 Bilim Şenliği Programı kapsamında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Öncelikle bu önemli etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bilim, insanlık tarihinin en önemli yapı taşlarından biridir. Bilimsel düşünme becerileri, genç nesillerimizi geleceğe hazırlamanın en etkili yollarından biridir. Bugün burada sergilenen projeler ve etkinlikler, çocuklarımızın merakını artıracak, yaratıcılıklarını geliştirecek ve bilimsel süreçleri deneyimleme fırsatı sunacaktır. Hep birlikte bilimin ışığında yeni keşifler yapmak için ilham alacağımız bir gün olmasını diliyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, davetliler tek tek projeleri inceleyerek, öğrencilerden bilgiler aldı.

Etkinlikler kapsamında, roket, İHA, Uzay deneyleri, STEM, Havacılık, Gökyüzü gözlemi, İHA, Sanal Gerçeklik, Robotik Kodlama, uzayda matematik ve farklı başlıklarda 32 atölye ve 3 konuşma gerçekleştirilecek.